НА ЖИВОВойната в Украйна

Сеул с остро предупреждение към Северна Корея заради ядрените й оръжия

2119

Северна Корея заплашва "съществуването и просперитета на Република Корея" и "всеки неин опит да използва ядрени оръжия ще бъде посрещнат със съкрушителен отговор от страна на южнокорейската армия и на САЩ”. Това предупреди южнокорейският президент Юн Сок Йол по време на реч по случай 1 октомври, Деня на въоръжените сили на страната, предаде агенция Йонхап, цитирана от БГНЕС.

По-рано този месец Северна Корея законодателно регламентира положенията с притежаваното ядрено оръжие.

Юн Сок Йол подчерта, че развитието на ядрената програма на КНДР противоречи на международните усилия за неразпространение на ядрени оръжия и само ще създаде допълнителни трудности за севернокорейския народ. „Севернокорейският режим трябва сега да вземе решение за ядрено разоръжаване, за да постигне истински мир и общо благоденствие на Корейския полуостров“, добави южнокорейският президент.

На 7 септември Върховното народно събрание на КНДР прие указ, озаглавен „Политика относно ядрените оръжия“. Документът включва 11 параграфа, които съдържат разпоредби за предназначението на ядрените оръжия, за състава на ядрените сили, командването и контрола върху тях, за изпълнението на решенията при използване на ядрени оръжия, за принципите и условията за тяхното използване, мобилизация, безопасно поддържане и защита.

Според японските и южнокорейските военни, КНДР е извършила по-рано в събота четвъртото изстрелване на ракети за една седмица. Предполага се, че ракетите са били изстреляни от района на град Сунан близо до Пхенян и са покрили разстояние, според различни източници, от 350 до 400 километра с максимална височина на полета 30-50 километра и скорост около 6 Мах.

Правителствата на Южна Корея и Япония остро осъдиха продължаващите ракетни изпитания на Северна Корея. На 25 септември Северна Корея изстреля балистична ракета за първи път от 5 юни тази година, а на 28 и 29 септември изстреля и такива с малък обсег на максимална височина 30-50 километра с обсег 300-350 километра.

Politico: Северна Корея автоматично ще изстреля ядрени ракети, ако Ким Чен Ун бъде убит

Ракетите с ядрени глави на Северна Корея ще бъдат изстреляни автоматично в случай на убийството на лидера на страната Ким Чен Ун, пише ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

След взрив в Северен Ирак турски...
Индонезия забранява извънбрачния...
Сирени в Китай в знак на почит към...
В Монголия протестиращи щурмуват...
Северна Корея стреля с артилерия...
Турция и Азербайджан започнаха...
Още хора търсят спасение след...
Инфлацията се забавя в Турция...
Броят на мъртвите тюлени край...
Нравствената полиция не е закрита...
Световната банка: Отровният...
Коронавирусът по света: Азия...

Последни новини