НА ЖИВОВойната в Украйна

СГС оттегли питане до Люксембург за закриването на спецсъда

1398

Съдът на Европейския съд (СЕС) прекрати делото, което образува през лятото по серия от въпроси, свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратури. То беше по преюдициално запитване на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Пенка Велинова, която сега е в Административен съд София-град. Сега обаче е разпределено на съдия от Софийския градски съд и той е оттеглил питането до съда в Люксембург, пише сайтът lex.bg.

Делото, по което беше отправено преюдициалното запитване в началото на юни, е това срещу Михаил Михайлов от Стара Загора, който през 2018 г. пред Съдебната палата в София запали българското знаме, а после уринира върху него. Всичко това беше заснето и видеозаписът беше разпространен от него в социалните мрежи. Така той беше обвинен за опетняване на националния флаг и за хулиганство.

Делото има дълга история в съдебна фаза. СНС първо осъжда Михайлов на две години затвор. Апелативният спецсъд обаче отменя присъдата и връща делото на първата инстанция, защото е гледано от съдия и двама заседатели, вместо от едноличен състав. При второто разглеждане СНС постановява условна присъда – една година и десет месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Втората инстанция изменя присъдата, но наказанието остава същото. Върховният касационен съд обаче отменя решението, защото приема, че въз основа на приетата по делото съдебно-психиатрична експертиза не може да се изясни дали Михайлов е вменяем. Така делото отново отива в СНС, а той пък го връща на прокуратурата. Назначена е нова експертиза, която заключава, че Михайлов е вменяем. Подсъдимият обаче иска отвод на съда, тъй като е предявил иск срещу СНС за 500 000 лв. за незаконно задържане.

В тази ситуация Пенка Велинова сезира съда в Люксембург. Тя постави пет въпроса и част от тях са свързани с конкретната ситуация с делото на Михаил Михайлов – дали наказателният съд е независим и безпристрастен, ако е ответник по иск за обезщетение на подсъдим по делото, който е основан на твърдения за допуснато нарушение в дейността на същия съд. Останалите въпросите обаче бяха свързани със закриването на специализираното правосъдие – за това независими ли са магистратите в СНС, в периода след приемането на закона за закриването му до фактическото прекратяване на дейността му, както и въобще допуска ли правото на ЕС да се закриват органи на съдебната власт по начина, по който това се случи със специализираните съд и прокуратура.

Спецсъдът престана да съществува от 28 юли 2022 г. Делата му бяха поети от Софийския градски съд и това срещу Михаил Михайлов е разпределено на съдия Тони Гетов. Сега съдия Гетов е отменил определението за сезирането на СЕС и е оттеглил отправеното от СНС преюдициално запитване.

За първите два въпроса, свързани със заведеното от подсъдимия дело за вреди срещу спецсъдилищата и прокуратурата, той приема, че са загубили актуалност. Причината за това – граждански иск не е насочен към СГС и той не е страна по делото и следователно няма основание за тълкуване на безпристрастността и независимостта на съдиите в градския съд.

Що се отнася до трите въпроса, свързани със закриването на спецсъда, съдия Тони Гетов приема, че те са решени законодателно и по никакъв начин не се отнасят до предмета на делото срещу Михайлов.

ОЩЕ: Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Съдът на ЕС обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България, съобщава БНР. Според магистратите не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

А1 приема поръчки за моделите...
София Прайд 2023 ще се проведе...
Посолството на Украйна в България...
Идеи за технологични изненади...
275 000 българи признават, че...
Райчев: ГЕРБ не са в изолация,...
Купуваш маслини в пликче, плащаш...
Жълт код за силен вятър в 18 области...
Кой има имен ден днес, 2 февруари...
Майката, подала сигнала за разменените...
Най-важното за деня, 1 февруари...
Прогноза за времето - 2 февруари...

Последни новини