СГС оттегли питане до Люксембург за закриването на спецсъда

2486
СГС оттегли питане до Люксембург за закриването на спецсъда
Снимка: iStock

Съдът на Европейския съд (СЕС) прекрати делото, което образува през лятото по серия от въпроси, свързани със закриването на специализираните съдилища и прокуратури. То беше по преюдициално запитване на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Пенка Велинова, която сега е в Административен съд София-град. Сега обаче е разпределено на съдия от Софийския градски съд и той е оттеглил питането до съда в Люксембург, пише сайтът lex.bg.

Делото, по което беше отправено преюдициалното запитване в началото на юни, е това срещу Михаил Михайлов от Стара Загора, който през 2018 г. пред Съдебната палата в София запали българското знаме, а после уринира върху него. Всичко това беше заснето и видеозаписът беше разпространен от него в социалните мрежи. Така той беше обвинен за опетняване на националния флаг и за хулиганство.

Съдът на ЕС обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България, съобщава БНР. Според магистратите не...

Делото има дълга история в съдебна фаза. СНС първо осъжда Михайлов на две години затвор. Апелативният спецсъд обаче отменя присъдата и връща делото на първата инстанция, защото е гледано от съдия и двама заседатели, вместо от едноличен състав. При второто разглеждане СНС постановява условна присъда – една година и десет месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Втората инстанция изменя присъдата, но наказанието остава същото. Върховният касационен съд обаче отменя решението, защото приема, че въз основа на приетата по делото съдебно-психиатрична експертиза не може да се изясни дали Михайлов е вменяем. Така делото отново отива в СНС, а той пък го връща на прокуратурата. Назначена е нова експертиза, която заключава, че Михайлов е вменяем. Подсъдимият обаче иска отвод на съда, тъй като е предявил иск срещу СНС за 500 000 лв. за незаконно задържане.

В тази ситуация Пенка Велинова сезира съда в Люксембург. Тя постави пет въпроса и част от тях са свързани с конкретната ситуация с делото на Михаил Михайлов – дали наказателният съд е независим и безпристрастен, ако е ответник по иск за обезщетение на подсъдим по делото, който е основан на твърдения за допуснато нарушение в дейността на същия съд. Останалите въпросите обаче бяха свързани със закриването на специализираното правосъдие – за това независими ли са магистратите в СНС, в периода след приемането на закона за закриването му до фактическото прекратяване на дейността му, както и въобще допуска ли правото на ЕС да се закриват органи на съдебната власт по начина, по който това се случи със специализираните съд и прокуратура.

Спецсъдът престана да съществува от 28 юли 2022 г. Делата му бяха поети от Софийския градски съд и това срещу Михаил Михайлов е разпределено на съдия Тони Гетов. Сега съдия Гетов е отменил определението за сезирането на СЕС и е оттеглил отправеното от СНС преюдициално запитване.

За първите два въпроса, свързани със заведеното от подсъдимия дело за вреди срещу спецсъдилищата и прокуратурата, той приема, че са загубили актуалност. Причината за това – граждански иск не е насочен към СГС и той не е страна по делото и следователно няма основание за тълкуване на безпристрастността и независимостта на съдиите в градския съд.

Надежда Йорданова внесе предложение за закриване на спецсъдилищата

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е внесла в Министерски съвет предложение за закриването на специализираните съдилища у нас...

Що се отнася до трите въпроса, свързани със закриването на спецсъда, съдия Тони Гетов приема, че те са решени законодателно и по никакъв начин не се отнасят до предмета на делото срещу Михайлов.

ОЩЕ: Пленумът на ВАС: Закриването на спецсъдилищата не противоречи на Конституцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com