Шефът на "Булгаргаз" не говори като служебното правителство за криза с газа, вижда "Газпром" като последна опция

8226
Шефът на "Булгаргаз" не говори като служебното правителство за криза с газа, вижда "Газпром" като последна опция
Снимка: БГНЕС

Ситуацията беше такава – "Газпром" прекрати доставките от днес за утре. Когато замениш доставки по дългосрочен договор, минаваш на спот пазара и цената става по-висока. "Това е една криза, която няма как да бъде толкова ескалирана на местно ниво" - кризата е факт заради войната в Украйна, заради подхода на Европа досега и газовите връзки с Русия, което не е изолиран за България случай. "Трудно може да се търси вина в конкретен човек". Това каза председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски, визирайки и предишното управление.

Да, не всичкия газ от Азербайджан идва на договорна цена – има количества на пазарна цена, но под средната за пазара. Това е така, защото не е готов интерконекторът с Гърция, призна Топчийски.

Иван Иванов: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

КЕВР планира да обяви новата цена на природния газ около 12 август, след като провери заявката на "Булгаргаз".  Председателят на ...

Надяваме се през септември цената на газа да е малко по-ниска. За съжаление обаче тенденцията едва ли ще е за поевтиняване – идва отоплителният сезон и ще има недостиг на количества (в Европа), коментира ръководителят на "Булгаргаз".

По отношение на прословутите вече 7 танкера с втечнен газ Топчийски повтори едно към едно казаното от Кирил Петков и Александър Николов и не определи ситуацията за критична, както направиха снощи от новото служебно правителство. Но той коментира, че цената на американския втечнен газ не била най-изгодната възможна, обаче сега на първо място трябва да се осигури газ. Ръководителят на "Булгаргаз" не вижда проблем и да се намери къде да се разтоварят трите танкера с втечнен газ от общо седемте, за които има оферта и трябва до 18 август включително договорът да бъде подпечатан, ако България не намери по-изгодно газ.

Той каза и друго – танкерите и азерският газ ще стигнат за българското потребление, като по думите му едва ли ще дойде каквото и да е от "Газпром" по действащия ни договор с руснаците ни и всъщност договорка с руснаците трябва да е последната опция. Топчийски посочи и, че има оферти и към други търговци – компании от Гърция и Румъния, т.е. договорки за още количества извън въпросните танкери.

Топчийски отрече, че "Булгаргаз" е на загуба – за последния отчетен период имаме 6,5 млн. лв. оперативна печалба. Категорично нямаме 500 млн. лв. загуба. Имаме обаче проблеми със събираемостта на дълговете ни, каза той. И обясни, че действително дружеството е имало по-голяма печалба, но даде за пример края на 2021 година, когато били продадени големи количества газ от "Булгаргаз" (вероятно количества от "Чирен").

Председателят на КЕВР разби от критики управлението на Петков, каза какво да се прави за газа

Връщането ми начело на КЕВР се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на предишните управляващи – да променят Закона за...

Най-реалистично е да се сключи дългосрочен договор за втечнен газ, смята Топчийски. Той увери, че газохранилището в "Чирен" се нагнетява и до началото на отоплителния пазар то ще е нагнетено до близо 80% (в момента е нагнетено на 48%, като в последната седмица имаше увеличение на нагнетяването с почти 6%). "Имаме подсигурени количества за септември и октомври", увери той.

Шефът на "Булгаргаз": Има вероятност за възобновяване на доставките от "Газпром"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика