НА ЖИВОВойната в Украйна

Шефът на латвийския СЕМ подкрепял Путин за Крим, а взе лиценза на руска опозиционна медия

1836

Ръководителят на Латвийския национален съвет за електронни медии (българският еквивалент е СЕМ) Иварс Аболинс, който е човекът, лишил от лиценз руската опозиционна медия "Дождь", е възхвалял руския диктатор Владимир Путин след като Руската федерация анексира незаконно Крим през 2014 година. Това се вижда от стари постове в Twitter на Аболинс, които бяха публикувани и от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

"Какъвто и да е Путин, той държи на Русия, защитава я от хаоса", пише в една от публикациите. А в друга четем: "Просто отлична реч на Путин, просто отлична. Всички кръгли нули на Запад могат да ходят да се ... За съжаление".

Освен това, на 31 януари, 2014 година Аболинс изразява публична подкрепа за проруския президент на Украйна Виктор Янукович, заради който избухна Майдана и се противопоставя на членството на Украйна в ЕС. По онова време украинците масово се вдигат, след като Янукович решава да спре Споразумението за асоциирано членство на Украйна в ЕС и да се обърне към водения от Путинова Русия Евразийски съюз.

"Като цяло, Латвия трябва да прати пари на Янукович и да се моли на Господ Украйна да не се приближи до ЕС. Какво ще правим с милиони рускоговорящи", пише ръководителят на латвийския СЕМ.

След като тези туитове излязоха на бял свят, Аболинс побърза да обяви, че съжалява за тях. Въпросът обаче е как така това се мери с различен аршин засега, а "Дождь" беше набързо съсипана в Латвия. От прибалтийските държави, именно в Латвия Кремъл е имал и има най-голямо влияние.

ОЩЕ: Латвийският регулатор глоби ТВ "Дождь" заради карта с руски Крим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Западът изпраща танкове на Украйна....
Руски адвокат по делото за забрана...
Откриха най-ранните човешки...
Отдаваме почит към жертвите на...
Еврокомисията предлага таван...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 27.01....
ООН предупреди за нова вълна от...
МВФ може да предостави 16 милиарда...
Мощни експлозии край АЕЦ "Запорожие"...
Франция и Италия финализират...
Галина, която избяга в България:...
Руската православна църква:...

Последни новини