Шекспировата трагедия на Бенямин Нетаняху

2440
Шекспировата трагедия на Бенямин Нетаняху
Снимка: Getty Images / Guliver

В трагедиите на Уилям Шекспир трагическият герой има вътрешни борби между доброто и злото и е прокълнат както от съдбата, така и от фаталния си недостатък. Ако днес Шекспир беше жив, той щеше да напише трагедия за Бенямин Нетаняху, отбелязва изданието The Jerusalem Post в коментар, цитиран от агенция "Фокус".

Нетаняху ще гледад как лидерът на „Синьо и Бяло“ Бени Ганц получава мандата за формиране на правителство в сряда вечерта, като това събитие може да е ключова стъпка към падането от власт на премиера след 13 години, включително 10 поредни.

Както и другите узурпатори на трона в Шекспировите пиеси, Ганц не би дошъл на власт по заслуги в очите на Нетаняху. Човекът, който би могъл да стане премиер със знамето „всеки друг, но не и Биби“, ще се окаже победител най-вече защото Нетаняху се победи сам.

Нетаняху не може да състави правителство, оправда се с опонент

Израелският премиер Бенямин Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство на президента Реувен Ривлин в понеделник вечер. Презид...

Злодеят в тази пиеса ще бъде лидерът на „Наш дом Израел“ Авигдор Либерман, който заби нож в гърба на Нетаняху, като не му позволи да формира правителство през май и може да помогне за съставянето на коалиция без Нетаняху през декември.

Но вината за предателството може да бъде възложена и на самия Нетаняху, който често се отнасяше зле със своя бивш сътрудник, превърнал се в съюзник, а после и в заклет враг и така разпали желанието му за мъст.

Ако арабските депутати успеят да помогнат на Ганц да формира правителство по един или друг начин, те също ще вземат сладко отмъщение срещу Нетаняху за това, че отиде прекалено далеч в настройването на масите против тях.

Но главният начин, за да стигне евентуалния крах на Нетаняху до шекспировите стандарти, е той да се стовари заради наказателните дела срещу него. Друг бивш доверен помощник, главният прокурор Авихай Манделблит, може да осъди Нетаняху за подкуп, като по този начин ще го развенчае заради арогантността и хедонизма му.

Нетаняху: Турция извършва етническо прочистване срещу кюрдите

Израел заклейми "нахлуването" на Турция в контролираните от кюрдите региони на Сирия и предупреди срещу "етническо прочистване" на кюр...

През 28-те дни, които имаше за да формира правителство, лидерът на "Ликуд" имаше потенциална възможност да предотврати обвинението. Но той рискува и заложи, че Манделблит няма да му повдигне обвинения за подкуп и така ще го улесни в съставянето на коалиция в трите седмица, след като се провали Ганц.

Ако решението на главният прокурор дойде по-рано от очакваното и Ганц успее да се възползва и да изгради коалиция, докато има мандат, играта на Нетаняху ще изглежда много неразумна в ретроспекция.

Подобно на други трагични фигури, Нетаняху, изглежда, се оказва най-лошият си враг.

Но може би може да има шекспиров обрат в съдбата и Нетаняху да бъде оправдан от съда и да формира правителство, въпреки всички, които се надяват да сложат край на политическата му кариера. Ако това се случи, Нетаняху не само ще остане на власт, но и ще спечели политическия си бис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари