Широка лъка - просвета на 200 години

6831
Широка лъка - просвета на 200 години

Широка лъка се готви за големи тържества в началото на юни по повод 200 години просветно дело в селото. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Маруся Бочукова – директор на ОУ „Никола Вапцаров“ в селото. Тя припомни, че през миналата година са чествали 185 години от просветното дело в населеното място, но са открили доказателства, които сочат, че първият учител е започнал да учи децата на четмо и писмо още през далечната 1818 година.

"Началото започна миналата година когато чествахме 185 години просветно дело в Широка лъга. Тогава проф. Ради Радичев от МГУ, който е широколъчанин каза, че е открил нещо важно в книга за Широка лъка от 1947 г, която има в дома на всяко семейство в селото. В тази книга той открива изречение, което го води на мисълта, че просветно дело има по-рано от 1832 г, която всички за знаели, че е началото на просветното дело заедно с първия учител Атанас Григоров. Въз основа на това, проф. Радичев пише в неговата книга, че първия широколъшки учител е Костадин Василев – Шоко", поясни Бочукова.

Над 300 кукери ще гонят злите сили на Песпонеделник в Широка лъка

Над 300 кукери ще гонят злите сили на Песпонеделник в смолянското село Широка лъка. Това каза на пресконференция кметът на селото Васи...

Тя отбеляза, че на това основание и на разкази на стари широколъчани са решили да направят проучване в Държавен архив – Смолян. "Още в първия ден попаднахме на невероятна находка. Това е ръкописен текст от Стефан Калайджиев – широколъчанин – историк, който пише че Костадин Василев – Шоко е дошъл в селото от село Югово. Всички са го обичали и са се грижили за него. Той е имал наклонност да учи, но нямало кой да го прати да учи. На общински разноски през 1814 г е изпратен в Пловдивска гръцка гимназия да следва. След 4 годишно следване, той се условил за учител, той събрал дребните деца и започнал да учителства", разказа Бочукова и уточни, че това показва, че е започнал за учи децата именно през 1818 г.

"В същия архив откриваме, че известният доскоро първи учител в Широка лъка Атанас Григоров идва след Шоко и това е второто доказателство. Третото доказателство също е открито в държавен архив в семеен фонд „Манолови“. Там пише, че първият широколъшки учител, който открива училище и събира децата в Паламарчовата къща е бил Шоко ,след което се редят и останалите учители", посочи Бочукова. По думите й, въз основа на това са написали писмо до Националния музей на образованието в Габрово, които също са направили свое проучване, доказващо началото на просветното дело в Широка лъка. След това с официално писмо оттам са заявили, че през настоящата 2018 г селото има правото да чества 200 години просветно дело.

Бочукова допълни, че вече тече организацията на дейностите по честването на празника. Едно от мероприятията по време на честванията е регионална конференция, съвместно с РУО – Смолян "Първите просветни огнища в Родопите в миналото и днес". На нея ще се види кои са първите просветни огнища в миналото и каква е проекцията им днес. "Поканени са да представят просветните огнища в населените места – училищата в Златоград, Чепеларе и Павелско, за които има данни, че са едни от първите в Родопите", каза още Бочукова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян