Шишков: България има нужда от стратегия и от още 1230 км пътища

2522
Шишков: България има нужда от стратегия и от още 1230 км пътища
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на брифинг. Той представи анализ на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за състоянието на основните пътища в България, в това число автомагистралите и скоростните пътища. Той уточни, че 38% от магистралите са в изключително незадоволително проектантско и никакво строително решение. 

От какво има нужда България?

"България се нуждае от 2100 км стратегически пътни участъци. Към този момент са изградени 870 км, а 1230 км остава да бъдат изградени", каза той и уточни, че все повече нараства необходимостта от изграждане на магистрали и пътища", обяви министър Шишков. Той отбеляза, че са построени не повече от половината от магистралите, които е трябвало да бъдат построени, преди 10 години. 

Какво е построено до момента?

Министърът уточни, че до 2000 г. са построени 15.43% от магистралите. "От автомагистрала "Тракия" са изградени 167 км, автомагистрала "Хемус" - 112 км, от автомагистрала "Марица" - 23.9 км, от "Черно море" - 11 км", уточни още Шишков. 

Регионалният министър отчете, че в периода от 2000 г. до 2010 г. са построени 140 км общо магистрали. "От това са построени автомагистрала "Тракия" - 77 км, от автомагистрала "Хемус" - 10 км, от автомагистрала "Струма" - 17 км, от "Марица" - 30.29 км. 

Служебният министър уточни и построените магистрали от 2010 до днешна дата са изградени 405 км, като 116 км са построени на "Тракия", 30 км на "Хемус", 123 км на "Струма", от "Марица" - 71 и от магистрала "Европа" - 33 км. 

Магистралите в строеж

Още: Шишков: Строителството на "Хемус" е възстановено - извадихме инфраструктурните проекти от кома

Шишков представи участъците на магистралите, които са в строеж, те представляват 186 км, или общо 8.86%. "Към момента се строят 67 км от "Хемус", като това са 1, 2 и 3 Лот. От магистрала "Струма" са 17 км, от магистрала "Европа" - 14.5 км. Имаме Главен път I, където са 87 км", каза още министърът. Стана ясно, че участъкът Шумен Белокопитово, е готов и ще бъде пуснат в експлоатация другата седмица."Тунелът "Железница" ще бъде готов след около месец, за който обаче няма да може да пуснем движението заради проблема със свлачището", обясни министърът. 

Магистралите в проектна готовност

Такива магистрали са Русе - Велико Търново, която е със 75 км проектна готовност, "Хемус", която има 96 км проектна готовност и "Европа" - 16.5 км пътна готовност. "Магистралата до Велико Търново беше обявена за национален обект от сегашния служебен кабинет", каза той и уточни, че за обхода на Бяла днес или утре ще издаде заповед за одобряване на подробен устройствен план. Тази магистрала е в някаква напреднала готовност за проектиране. Другият участък, за който искам да спомена, това е магистрала "Хемус". Там имаше проекти за 4-ти, 5-ти и 6-ти Лот. Беше направено отчуждаването за 4-ти и 5-ти Лот, 6-ти Лот сега приключи. За съжаление това са участъците с констатирано незаконно строителство", коментира Шишков.
Министърът смята, че магистрала "Европа" е бил най-проблемният участък като забавяне. "В момента проектът е изцяло съгласуван с всички институции и утре ще бъде гледан на върховен експертен съвет. Предполагам, че до няколко дена ще бъде одобрен подробния устройствен план на магистрала "Европа", добави той. 

Още: Служебният кабинет подготвя законопроект, с който да узакони строежи на язовири и на "Хемус"

Важни направления

"Най-важното направление е посоката север юг от Русе за Маказа", счита министърът. Според него това направление е важен европейски коридор. "Започнахме с първата част от тази връзка, но за съжаление този участък е изключително важен. Той е с обща дължина Русе - Велико Търново - 67 км и след това Велико Търново - Свиленград има още 218 км. Това бих казал, че е изключително належащо да се започне максимално бързо да се проектира и строи. Другата магистрала, за която най-вероятно вие знаете, е магистрала "Черно море". За съжаление и магистрала "Черно море" е в много незадоволително състояние за проектиране. Една от важните магистрали е магистрала "Рила", която е връзката между "Тракия", "Струма" и КПП-то със Северна Македония. Този ринг е връзка с три магистрали, който представлява един много сериозен обход на София. За съжаление просто и тя остава само коментирана. Магистрала "Хемус" също е без проектни решения за 7-ми, 8-ми и 9-ти Лот. Надявам се да може да се намери бързо решение. Не трябва да се забравя връзката са тунела под Петрохан", коментира още министърът.

Изводи от анализа

"България за съжаление няма ясна стратегия по строителството на големите инфраструктурни обекти и резултатите са такива, каквито всичките ги виждате. Мога да предложа съвсем смело като приоритет за следващите правителства да бъде завършен целият процес на проектиране, ускоряване на всички съгласувателни процедури, стриктен времеви график и ясна стратегия", каза още Шишков. Според него причината за представените цифри е именно липса на стратегия и липса на регионално мислене за развитие на регионите и на концепцията за развитие на пътищата. "Всичко се е строяло на парче без да има никаква яснота", каза Шишков. Министърът смята, че за тази цел, трябва политическа воля.

Интерконекторът с Гърция

Още: Президентът ще е домакин на церемонията за старт на интерконектора с Гърция на 1 октомври

Министър Шишков отговори какво се случва с акт 16 на Интерконектора. „Днес ще завърши комисията, утре ще има решение“, каза още Шишков. „За съжаление фирмата доста дълго и мъчително време събираше документи, накрая се наложи държавата да помага във всички институции да събере документите. Събрахме и документите и ще го въведем с експлоатация с документите.

Зимното поддържане

Стана ясно, че има избрани изпълнители за зимно поддържане, а на 1 октомври ще бъдат обявени поръчките с изпълнителите, като на тази дата трябва да бъдат сключени и договорите. "Стигнахме до положението, в което в края на месеца или в началото на другия, ще имаме подписани договори. Един от най-важните елементи - зимното почистване, ще бъде осигурен", увери Шишков. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика