НА ЖИВОВойната в Украйна

Шишков с препоръка към политиците - да се заемат бързо с инфраструктурата

1358

Държавата е изостанала много с всички проектирания, алармира министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на Годишната конференция за строителство и инвестиции' 2022 и подчерта необходимостта от магистрали, ВиК и други инфраструктурни обекти. "Искам да убедя политиците, че е изключително важно да се развие бързо това, което е забавено. То ще доведе до развитие на цялата държава и ще помогне на строителния бранш", каза той. "Това, което искам да направя и оставя, е една ясна концепция за развитието на инфраструктурата и основно на магистралите и ВиК-сектора", посочи служебният министър.

От всички магистрали, за които много време се говореше, сме изградили малка част, а голяма част още не сме и проектирали, отбеляза Шишков. Той е категоричен, че колкото по-бързо държавата възложи и изпроектира важните инфраструктурни проекти, които са забавени, пътният сектор ще има повече работа, респективно ще има повече пари за този сектор. Той заяви, че очаква държавата и строителният бранш да си партнират, за да поставят ясна основа и на ремонтите, и на новото строителство, и на концепцията за развитието на цялата магистрална пътна мрежа.

"Напрежението с пътния бранш отпадна, защото проблемът, който им се натрупа на тях, беше свързан с неправомерния начин на възлагане, за което те нямат вина. Лошото е, че беше използван политически и те бяха нарочени като лош бранш", отчете служебният министър. Той подчерта, че са нужни ясни закони и регламенти и изтъкна важността на публично-частните партньорства.

Секторът страда от сериозни проблеми, защото е надвишил многократно своето развитие като частни инвестиции, спрямо развитието на общините като инфраструктура и свързаност, посочи още Шишков. Според него, едно от нещата, които трябва на всяка цена да се обърне сериозно внимание, е да се изисква от местната власт ясен регламент. "Всички инвеститори искат ясен регламент – даже през увеличаване на таксата за разрешително за строеж, но те да имат сигурност, че те ще изграждат техните сгради, а общината ще изгражда успоредно с това инфраструктурата", заяви служебният министър. "За следващия мандат трябва да се вземат много сериозни мерки и ясен икономически регламент, защото бизнесът в това отношение страда", заяви Шишков.

Той посочи като голям проблем и това, че се кандидатства за финансиране, без готови проекти: "Винаги гоним крайния срок по програмата, а когато я отворим - чак тогава тръгваме да проектираме…".

Служебният министър съобщи, че днес или утре ще подпише новото изменение на наредба 7, която е за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии. "Измененията са в полза на проектанта, в полза на архитектурата и без да се нарушава визия в градската среда", уточни той.

Шишков каза още, че следващата седмица ще бъдат набелязани конкретни стъпки със строителния бранш за разрешаване на проблема с прилагането на постановлението  за индексациите. От бранша сигнализираха, че някои органи за управление на оперативни програми се опитват да отстранят от обхвата на правоимащите тези с приключени обекти. "Наистина фирмите, които са завършили обектите не могат да се възползват от индексацията, независимо, че са ги завършили когато вече инфлацията вече е съществувала, а тези, които са се забавили, дали умишлено или не, те в момента могат да получат индексация - не е справедливо", отбеляза Шишков. Той подчерта, че трябва да се намери решение.

Според служебния регионален министър, няма да има проблеми със зимното почистване. "Договорите предстои да се подпишат , там няма проблем", каза той и добави, че с бранша са коментирали да се регламентират нови поръчки за три-годишен срок за поддръжка на пътищата, като ясно бъде разграничено кои са за основен, кои за текущ ремонт и кои за поддръжка и кое е за зимно почистване. "Това ще го направим съвместно с тях. Ще направим такива поръчки, че те после да нямат проблем как да им бъде плащано", добави Шишков.

Следващата седмица, според очакванията на министъра, ще бъде завършен и законът за ВиК.

Почетният председател на Камара на строителите в България Светослав Глосов подчерта, че това, което браншът очаква от държавата, е ръст на инвестициите в инфраструктурата и други обекти, свързани със строителство.

Състоянието на пътищата ни е "магистрална бедност"

Състоянието на пътищата ни е „магистрална бедност". Така служебният регионален министър арх. Иван Шишков оцени пред БНТ магистрал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Любомир Дацов: Няма смисъл да...
Заместник-министър на енергетиката:...
Колко души работят в българската...
На ниво комисия: Определиха колко...
ОББ със събитие за тенденциите...
Бизнес климатът у нас се подобрява...
Само 3,6% от българите свързват...
Близо 50% ръст на посещенията...
Съдът постави държавата в положение...
Министър Пулев: Върховенството...
Ваня Григорова: Минималната...
Соларни панели за 11.2 млрд. евро...

Последни новини