НА ЖИВОВойната в Украйна

Ще има ли Италия крайнодясно правителство след изборите в неделя?

2891

Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като дадат на Италия първата жена министър-председател начело на най-дясното правителство от Втората световна война насам. През 2018 г. националистическата партия "Братя на Италия" (FdI) на Джорджия Мелони едва събра 4% от гласовете, но този път се очаква партията да вземе около 25% и да изведе алианса от консервативни партньори до ясно парламентарно мнозинство, пише Ройтерс, цитирана от БГНЕС. 

"В Италия съществува идеята, че сме опитали всички останали, така че нека сега опитаме нея", каза Волфанго Пиколи, съпредседател на консултантската компания за политически риск Teneo. Ако Мелони спечели, тя ще бъде изправена под дъжд от проблеми: растящи разходи за енергия, задушаваща планина от дългове, възможна рецесия и все по-опасен конфликт в Украйна.

Досегашният министър-председател Марио Драги беше възприеман като успокояваща фигура от международните инвеститори, но през юли подаде оставка след бунт в правителството на националното единство. За разлика от всички останали лидери на големи партии, Мелони отказа да се присъедини към коалицията на Драги. Тя остана в опозиция и популярността ѝ растеше, докато критикува всяка крива стъпка на правителството. "Мелони е чудесен комуникатор, но е изправена пред значителни икономически ограничения и няма голям опит, така че вероятно няма да се радва на дълъг политически меден месец", казва Пиколи.

Възможно е обаче Мелони да получи много по-малко мнозинство, отколкото прогнозираха анализаторите или дори да не получи достатъчно гласове. Това отваря пътя за политическа нестабилност, която редовно поразява Италия. Преди десет дни се смяташе, че десният блок, който включва "Лигата" на Матео Салвини и партията "Форца Италия" на Силвио Берлускони, ще получи около 45% от гласовете - резултат, който би трябвало да им осигури над 60% от всички места в парламента. Но оттогава насам се разпространяват спекулации, че "Лигата" на Салвини, подложена на постоянни атаки заради исторически близките си връзки с руския президент Владимир Путин, е изостанала, докато лявото "Движение 5 звезди" се е издигнало. 

Към несигурността се прибавя и фактът, че избирателите ще гласуват парламент в намален състав, като броят на местата в долната камара на парламента ще бъде намален от 630 на 400, а броят на местата в Сената ще бъде намален от 315 на 200. Това усложнява усилията за прогнозиране на резултатите. "Един от ефектите на намаляването на броя на местата в Сената е, че е необходимо сравнително малко в процентно отношение, за да се премине от огромно мнозинство към много намалено мнозинство", каза Лоренцо Преглиаско, ръководител на социологическата агенция YouTrend.

Десният блок изтърси старите си обещания за намаляване на данъците, понижаване на пенсионната възраст и предотвратяване на достъпа на мигранти до Италия с лодки от Северна Африка. Мелони предложи дори морска блокада. Опонентите твърдят, че подобна стъпка би била незаконна и неприложима. Основната лявоцентристка Демократическа партия неведнъж е предупреждавала, че избирането на Мелони е опасно поради неофашисткия произход на FdI и връзките ѝ с унгарския националистически лидер Виктор Орбан.

Самата Мелони омаловажава собственото си крайнодясно минало. Тя твърди, че групата ѝ е подобна на британската Консервативна партия и твърдо подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия. Но по време на предизборната кампания тя внимава да не отчужди онези основни поддръжници, които се асоциират с крайната десница. "Мечтая за нация, в която хората, които дълги години трябваше да свеждат глава, преструвайки се, че имат различни идеи, за да не бъдат осъдени, сега могат да кажат какво мислят", каза тя на митинг по-рано тази седмица.

Гласуването ще продължи в неделя от 7,00 до 23,00 ч. (0500-2100 GMT), а пълните резултати ще бъдат обявени в понеделник сутринта. Дори и да има категоричен резултат, следващото правителство едва ли ще встъпи в длъжност преди края на октомври, тъй като новият парламент ще заседава едва на 13 октомври.

Италиански политик поиска забрана на епизод от "Прасето Пепа" заради еднополова двойка

Детският анимационен сериал "Прасето Пепа" да бъде забранен за излъчване в Италия поиска Федерико Моликоне, говорител по културата на и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Руската църква е аут от Украйна,...
Оценка: Путин не иска мир, а собствен...
Макрон отива при Байдън, за да...
Анализ: Гневът към Путин не отговаря...
Системите Patriot дадоха удобен...
Натискът върху Байдън да се следят...
Bloomberg: Европа плаща милиарди...
Нови изтребители за Украйна във...
Пример с Русия: Когато няма справедливост...
Анализ: САЩ могат да останат световен...
Какво може да доведе до мирни преговори...
Френска група за натиск: Чрез...

Последни новини