Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези проучвания вдъхват оптимизъм:

7202
Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези проучвания вдъхват оптимизъм:
Снимка: Pixabay

Глюкозависимият инсулинотропен полипептид (GIP) и глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1) се образуват в храносмилателния тракт и играят централна роля в регулирането на теглото и храносмилането. Според публикация в специализираното издание Cell Metabolism те могат да се използват за създаването на лекарства срещу наднормено тегло и захарен диабет тип 2.

GIP понижава кръвната захар

GIP влияе на рецепторите на централната нервна система, съответно на мозъка. Хормонът стимулира отделянето на инсулин и понижава кръвната захар. Как точно се постига това досега не беше ясно.

За да разберат повече за действието на хормона, изследователите са използвали два различни вида мишки: мишки, израснали в естествените условия, както и специално отгледани мишки, в чийто мозък липсва рецептор за хормона GIP. И на двете групи мишки учените са инжектирали хормона GIP.

При нормалните мишки това е довело до загуба на тегло и намален прием на храна - знак за това, че хормонът регулира апетита. При изкуствено отгледаните мишки не се наблюдава никаква промяна в количеството на приеманата храна, а теглото е спаднало незначително.

Учените са наблюдавали също и процесите в мозъка на лабораторните мишки. "Установихме засилена неутронна активност в областта на хипоталамуса (център на вегетативната нервна система - б.р.), който контролира апетита", казва Кристиан Волфрум от Техническия университет в Цюрих.

GLP-1 засилва отделянето на инсулин

Силни билки, помагащи при диабет

Билките предлагат безопасно и ефективно решение за допълване лечението на диабет тип 2. Ефектът от тях настъпва по-бавно, отколкото при...

Хормонът GLP-1 играе важна роля за лечението на диабет от тип 2. Той засилва отделянето на инсулин от клетките на панкреаса. Диабетиците не произвеждат достатъчно количество инсулин и си го набавят чрез инжектиране.

Проблемът с GLP-1 е следният: той се разгражда много бързо в организма и трябва постоянно да се произвежда наново. Решението е налично още от 2005 година с медикамента Exenatid на фармацевтичната компания AstraZeneca. Той съдържа съставка, извличана от слюнката на северноамериканския гущер Гила, чието действие е подобно на това на GLP-1, но не се разтваря толкова бързо в организма.

Веществото е един вид агонист - това означава, че копира действието на даден хормон върху рецептор и стимулира въпросния рецептор по същия начин, както го прави и хормонът.

Комбинирането на двата хормона влияе както на кръвната захар, така и на теглото

До подобни изводи стигат също и изследователи от центъра "Хелмхолц" в Мюнхен и техните колеги от университета в Индиана, САЩ. Те са успели да комбинират два хормона в една молекула, която действа както на GIP, така и на GLP-1 рецепторите. Този двоен агонист понижава едновременно теглото и подобрява стойностите на кръвната захар. Резултатите от техните проучвания са публикувани в Science Translational Medicine още през 2013 година.

Студени крака и ръце – кога това е опасно

Ако краката и ръцете ви са постоянно студени, независимо от времето навън, това оплакване сигнализира за здравословен проблем.  П...

Междувременно изпитанията на активното вещество вече са стигнали до третата фаза на клиничните изпитания. Те са показали, че комбинираният препарат понижава телесното тегло по-силно, отколкото единичната молекула, въздействаща на рецептора GLP-1.

"Изследването показва за първи път, че двойният агонист се нуждае от рецептора GIP в мозъка, за да се понижат телесното тегло и приемът на храна", казва Тимо Мюлер, ръководител на Института за дибает и затлъстяване към Центъра "Хелмхолц" в Мюнхен.

На следващия етап от проучването трябва да бъдат открити други вещества, които да подобрят подаването на сигнали към рецепторите, които очевидно са ключът към лечението на двете заболявания.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com