Ще наложи ли Западът таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел?

2657
Ще наложи ли Западът таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел?
Снимка: iStock

Държавите от Европейския съюз обсъждат налагане на таван на цената на руския суров петрол в размер на 60 долара за барел. Според запознати, с това решение се цели постигане на консенсус сред по-широк кръг страни от съюза, както и Групата на седемте, предава BNN Bloomberg.

Преговорите по въпроса са в застой от миналата седмица насам. Полша и балтийските републики поискаха цена, с която да се окаже по-голям натиск върху приходите на Москва. Според тях настоящите предложения, които достигат до 62 долара, са твърде щедри към Кремъл. Гърция и други страни-доставчици пък поискаха по-висока цена. За момента не е ясно колко от страните са съгласни за таван на руския газ от 60 долара за барел, но е сигурно, че дискусиите по въпроса продължават.

Зеленски каза каква цена иска ЕС да наложи като таван за руския петрол

Украинският президент Володимир Зеленски подкрепи ценовия таван за руския петрол, предложен от Полша, Литва, Латвия и Естония – 3...

Новата цифра все пък ще бъде малко по-висока от тази, на която към момента се търгуват основните сортове петрол на Русия. Целта на горната граница на цените – предложена за първи път от САЩ на фона на опасенията, че санкциите на ЕС са твърде строги, е да поддържа потока на руски петрол, за да се избегне глобален скок на цените, като същевременно ограничи приходите на Москва.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Това означава, че за да работи, нивото трябва да е достатъчно привлекателно за Кремъл. Ако е над пазарния процент, Русия и нейните купувачи могат да твърдят, че няма промяна и търговията върви както обикновено. Рискът за петролните пазари е, че ако таванът е твърде нисък, Москва може да изпълни заплахата си и да спре производството и износа, а това ще доведе до покачване на световните цени на петрола. Така пред западните партньори стои задачата да намерят баланса за цена, която от една страна ще ограничи постъпленията на режима в Кремъл, а оттам и възможностите за продължаване на войната в Украйна, а от друга – да не накара Русия да спре експорта на петрол, което ще доведе до сериозен ценови шок. Важно е да се уточни, че по данни за 25 ноември руският сорт "Уралс" се е търгувал за пръв път под 70 долара.

Цифрата от 60 долара все още не е официално предложена и обсъдена от блока. Посланиците на ЕС се събраха в сряда за редовно планирана седмична сесия, но ограничението не е в официалния дневен ред. Всяко споразумение на ниво ЕС ще изисква подкрепата на всички държави-членки, както и подкрепата на Г-7. 

В ЕС не могат да се разберат за ценови таван на руския петрол - заради Полша и Унгария

Постоянните представители на страните членки в ЕС преговаряха до късно снощи, но не успяха да се споразумеят за максималната цена, на к...

Паралелно с тавана на цената, Полша и балтийските републики поискаха бързо да се върви към нов пакет санкции на ЕС спрямо Русия. Яснота по този въпрос се очаква в следващите няколко дни. Припомняме, че от Европейската комисия вече направи предложения за справяне със заобикалянето на санкциите, използването на замразени руски активи, както и търсенето на отговорност от Русия за нейната агресивна война срещу Украйна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа