Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?

2425
Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?
Снимка: iStock

Европейците рискуват да останат без социалните мрежи Facebook и Instagram от лятото, след като регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщава Politico.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на Фейсбук Meta да изпраща данни от Европа към САЩ. Така се слага край на единствения законен начин компанията да трансферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

Съдът разреши на руснаците да използват Facebook и Instagram въпреки забраната на Meta в Русия

Тверският окръжен съд на Москва публикува решение за забрана на дейността в Русия и признаване на Meta Platforms Inc. за "екстремистка"...

Европейският съд анулира през 2020 г. пактът между ЕС и САЩ за размяна на данни, наречен Щит за личните данни (Privacy Shield) заради страховете от практиките на американците за наблюдение. През юли 2020 г. съдът постанови, че стандартът за трансфер на данни между европейската общност и САЩ не защитава адекватно поверителността на информацията, касаеща европейските граждани. На практика те нямат ефективен начин да оспорят наблюдението на американското правителство, според заключението на магистратите. При произнасяне на присъдата също така бяха взети мерки да се направи изключително трудно на Meta и други фирми прехвърлянето на лични данни чрез Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия сега означава, че Фейсбук няма право да ги използва.

Meta на няколко пъти предупреди, че подобно решение ще затвори нейните услуги в Европа, включително Фейсбук и Инстаграм.

"Ако се появи нова законова рамка за трансатлантически трансфер на данни и не можем да продължим с SCC или някакви други алтернативни начини за трансфер на данни от Европа към САЩ, ние няма да може да предоставим някои от нашите най-популярни продукти като Facebook и Instagram на територията на Европа", се казва в изявление на фирмата, входирано в американската комисия за сигурност през март.

Блокиращата заповед от Ирландия трябва да бъде потвърдена и от останалите европейски регулатори, но със сигурност е притеснила доста бизнеса, който от две години се чуди как да прехвърля данни от Европа към САЩ след решението на съда.

Скалата, Роналдо, Меси: Кой е най-скъпоплатеният инфлуенсър в Instagram?

Дуейн Джонсън Скалата е един от най-популярните и обичани актьори в Холивуд. Впечатляващите му изяви спечелиха сърцата на публиката, ощ...

ЕС и САЩ в момента преговарят за нов Privacy Shield, който да позволи на фирми като Meta да продължат с трансфера на данни независимо от заповедта на ирландския регулатор. През март беше постигнато широко споразумение на политическо ниво, но то все още се изчиства и едва ли ще бъде подписано до края на годината.

Говорител на ирландския регулатор потвърди, че решението е изпратено до останалите държави в ЕС, които имат месец, за да му отговорят. "Това не е окончателно решение и е част от проверката на европейските власти за конфликта между Е и САЩ. Надяваме се, че всичко ще бъде изчистено. Очакваме с нетърпение новият текст, който да ни даде шанс да продължим да работим и да поддържаме свързани семейства, бизнеси и икономики", заяви говорител на Meta.

ОЩЕ: Има ли опасност наистина Facebook да се оттегли от най-доходоносния си пазар - Европа?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom

Супер оферта от Vivacom: Най-качественият оптичен интернет в България с 50% отстъпка за цяла година

Във Vivacom над 700 служители са част от експертни програми за развитие

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева (СНИМКИ)

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide