НА ЖИВОВойната в Украйна

Ще получим ли патент за откритие, измерващо стреса? Д-р Мария Ивановска с научен пробив (ВИДЕО)

7912

Д-р Мария Ивановска е млад учен, отличен с едно от най-престижните отличия за наука у нас - Голямата награда "Питагор" за млад учен. Тя получава отличието за приноса й към изучаването на връзките между хроничния стрес и имунната система и задаването на примерен лабораторен алгоритъм на поведение при остър и хроничен стрес.

Сега тя е на път да патентова откритието си, което измерва стреса: Подаваме документи за патентоване на това откритие. Това става много бавно. Трябва да допълним проучването с по-специфични маркери. Да покажем, че наистина може да се различи острия от хроничния стрес и какви последствия има за имунната система. Това може би ще стане след две години.

Мечтата на д-р Ивановска е следната: "Този алгоритъм, който направихме след защитата на дисертационния труд да има приложение реално, във всяка една болница, когато дойде някой на консултация, даже при личния лекар, да може да му се назначи такова изследване. Да се разбере дали този човек си внушава или стресът е там и е причина за соматични  проблеми".

Ивановска е родена в северномакедонския град Куманово, а от 2006 г. живее в Пловдив, където завършва медицина. В момента работи в Катедрата по микробиология и имунология към Медицинския университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

"Пътят и Салих": Един голям човек...
„Отговорите“: С Радослав Бимбалов,...
Ръководството на БСП стигна до...
МЕТА не може да се справи с тролските...
Кметът на Димитровград: Заради...
Защо БСП и Костадинов не почетоха...
Възможно е да се отложи приемането...
Как да защитим парите си при несигурност...
Можем ли да намалим емисиитe без...
Валери Йорданов: "Шекспир като...
Борислав Сандов: Широко дясно...
В свят като на Nexo: Криптовалута,...

Последни новини