Ще се окажат ли капан новите екостикери за шофьорите на стари автомобили? (ВИДЕО)

52099
Ще се окажат ли капан новите екостикери за шофьорите на стари автомобили? (ВИДЕО)
Снимка: iStock

“С новите екостикери се увеличи времето за техническия преглед на автомобила и цената също се вдигна” . Това разказа председателят на ГТП в Съюза на българските автомобилисти Здравко Нинов.

От 12 юли започна групирането на леките и лекотоварните автомобили в пет категории, на база отделяните от тях вредни емисии. В коя категория ще попадне превозното средство ще зависи от показателите при преминаване на годишния технически преглед (ГТП). В първа категория ще са най-замърсяващите автомобили, а в пета - най-чистити (хибриди и електромобили).

Здравко Нинов обясни, че екокатегориите ще се определят на база реалното замърсяване, като за бензиновите модели се взема предвид отделяното количество въглероден окис, а за дизелите димността.

150 000 екостикера лепят по автомобилите от днес

Холограмният стикер с чип, който дели автомобилите на 5 екологични категории, влиза в сила от днес. 150 000 лепенки вече са купени от ф...

“В момента всички автомобили попадат в определена екологична категория (от Евро 1, до Евро 6), но тя няма да има отношение към стикерите. Обяснението е, че в хода на експлоатацията на превозното средство отделяните от него вредни емисии се променят в зависимост от техническото му състояние. Типичен случай е демонтирането на катализатора например, което се случва често, тъй като подмяната му е много скъпа“ , коментира Нинов пред Actualno.com

Той поясни, че новите стикери съдържат чип и възможност да се разчитат от разстояние.

“Това налага и тяхното поскъпване с до 10 лева. От тях се финансира и снабдяването на пунктовете за ГТП с устройства за въвеждане на данните и за разчитане на информацията от стикерите”, добави Нинов.

КПКОНПИ предлага да не се въвеждат екостикери за МПС-та

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предлага на министъра на транспорта да отп...

Нинов заяви, че екостикерите, които ще разделят превозните средства на екологични групи, ще се слагат само на леките и лекотоварните автомобили с обща маса до 3.5 тона. За камионите и автобусите няма да има ограничение на база замърсяване. Логиката е, че те рядко влизат в централните градски части, а нововъведението цели изчистване на въздуха именно там.

“Мярката цели да даде възможност за ограничаване на придвижването в определени зони на градовете на най-замърсяващите автомобили. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете получиха правото да въвеждат такива ограничения. В техните правомощия е да определят обхвата на зоните, как ще се извършва контролът и какви ще са санкциите”, коментира Нинов.

Първи вероятно ще се възползват големите градове. Очакванията са достъпът на колите от най-ниските категории да бъде забранен в централните градски части.

Още по темата: Скоро – почти 7 от 10 коли няма да могат да стигнат до центъра с мотив замърсяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com