Ще се превърнат ли местните избори в Турция в камъчето за колата на Ердоган?

5665
Ще се превърнат ли местните избори в Турция в камъчето за колата на Ердоган?
Снимка: Getty images/Guliver

Определени признаци на предизборна треска вече избиват в България, но в Турция също се готвят за избори – местни. Те ще се проведат съвсем скоро – на 31 март. В свой анализ Международният институт за близкоизточни и балкански проучвания очертава политическата картина в югоизточната ни съседка.

Основен акцент в анализа е заключението, че Реджеп Ердоган и Партията на справедливостта и развитието няма от какво да се чувстват застрашени в краткосрочен период и вотът всъщност е проверка на настроенията, но това не е без значение. Резултатите в големи градове като Истанбул и Измир ще демонстрират дали доверието към Ердоган специално заради икономиката не спада. Според социлологически проучвания именно притеснението какво ще стане с икономиката е водещо сред избирателите в Турция – защото икономическият растеж е спаднал от 7,4% през 2017 година до 2% през 2019 година, а безработицата е вече 11%, но при младите т.е. между 15 и 24 години е 22%. А самата Партия на справедливостта и развитието обяви, че изборите ще определят "бъдещето на Турция и икономическия ѝ просперитет", така че колебания в по-големи градове може да отключат вътрешни противоречия в партията. Припомняме, че в Истанбул кандидатът на Ердоган е доскорошният турски премиер Бинали Йълдъръм.

Ердоган онемя

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше принуден да прекрати предизборната си кампания преди ключовите местни избори в неделя зара...

Друг интересен акцент е идеята за нов политически проект, който да замести Партията на справедливостта и развитието. Става въпрос за проекта на бившата дясна ръка на Ердоган – Ахмет Давутоглу и бившия турски президент Абдуллах Гюл. Оценката на анализаторите е, че проектът може да продължи по пътя на формиране на партия само при резултати, които показват колебание в Ердоган – за да бъдат спечелени гласове, които сега отиват при него. Има обаче препъникамъни като някои идейни различия между Давутоглу и Гюл.

Що се отнася до опозицията, тя няма реален план, гласи заключението на института. Напомня се, че лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу е загубил вече 9 пъти избори в последните 16 години, но въпреки това не сдава поста си начело на най-голямата опозиционна сила. Сега Кълъчдароглу залага отново на слогана колко лош е Ердоган, а не какво предлага опозицията.

Самият Ердоган заложи на твърд език по отношение на републиканците в предизборната кампания: „Ако искат Кюрдистан, да отидат там – не могат да ни разделят“, заяви турският президент по адреск на прокюрдската HDP, която играе самостоятелно на тези избори и обвини Кълъчдароглу, че си сътрудничил с организаторите на преврата отпреди 3 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com