НА ЖИВОВойната в Украйна

Швеция издаде предупреждение за два теча на газ от газопровода "Северен поток 1"

1617

Шведските морски власти съобщиха във вторник, че са издали предупреждение за два теча от руския газопровод "Северен поток 1" в шведски и датски води. Предупреждението е факт, малко след като бе открит теч и от близкия "замразен" проект "Северен поток 2", предава БНР.

"Има два теча по "Северен поток 1" – едно в шведската икономическа зона и едно в датската икономическа зона. Те са много близо едно до друго", заяви пред агенция Ройтерс говорител на Шведската морска администрация (SMA).

Течовете са били разположени североизточно от датския остров Борнхолм, посочи още говорителят и добави, че не е ясно какво е причинило изтичането на природен газ.

"Ние наблюдаваме допълнително, за да сме сигурни, че нито един кораб не се приближава твърде близо до мястото", каза втори говорител на SMA.

В понеделник датските власти поискаха от корабите да се отдалечат от радиус от пет морски мили югоизточно от Борнхолм, след изтичането на газ в Балтийско море от нефукциониращия тръбопровод "Северен поток 2".

По-късно вчера ден операторът на газопровода "Северен поток 1", който работи с намален капацитет от средата на юни, преди да бъде спрян напълно през август, също съобщ за спад на налягането в двете линии на газопровода "Северен поток 1".

Трябва да се има предвид, че по-късно днес трябва огфициално да бъде открит "Балтийския тръбопровод" - нов подводен газопровод, доставящ норвежки газ до Полша, който е с годишен капацитет от 10 милиарда кубически метра на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Почина бившият премиер на Чехословакия...
Пригожин предизвика Зеленски...
ЕК: Нечестно е да се поставят допълнителни...
Връщайки се от фронта застрелял...
Украйна призна ЧВК "Вагнер" за...
Борел: Очаква се Русия да губи...
И Хърватия изпраща спасителен...
Австрия слага край на контрола...
Ще отиде ли Зеленски на срещата...
Земетресенията в Турция са усетени...
Милиарди евро: Норвегия започва...
14 украински деца, държани в дом...

Последни новини