НА ЖИВОВойната в Украйна

Швейцария е убежище за руските олигарси, твърди водеща НПО в страната

1338

Швейцария е "безопасно място" за руските олигарси и център за търговия с руски петрол, въглища и зърно. Това твърди водещата швейцарска неправителствена организация Public Eye.

„От 90-те години на миналия век Швейцария е популярно убежище за руските бизнес магнати, които дължат активите си на хаотичен преход от планова към пазарна икономика и лична близост с Кремъл“, твърди организацията. Тя назовава 32 милиардери, близки до Путин, които използват Швейцария за извършване на бизнес операции или запазване на активите си чрез нерегламентирана търговия със стоки и офшорна индустрия. Според организацията 3/4 от всички въглища, изнасяни от Русия, минават през Швейцария, докато правителството на страната дори не знае кои руски производители и търговци на въглища са базирани под швейцарска юрисдикция.

Подобна е ситуацията и с петрола: около 60% от петрола и петролните продукти, изнасяни за Европа от Руската федерация, се продават чрез компании в Женева. В същото време на фона на хранителната криза швейцарските фермери получават рекордни приходи от продажбата на зърно.

„Призоваваме Федералния съвет незабавно и изцяло да приложи всички санкции, одобрени от ЕС срещу олигарси и руски енергоносители, и да лобираме в Брюксел да ги разшири до вноса и търговията с газ възможно най-скоро“, казат от НПО-то Public Eye.

Освен това организацията призова за създаването на специализиран орган в Швейцария, който да следи за спазването на санкциите, наложени срещу руската икономика.

Миналата седмица страната обяви, че най-накрая се е присъединила към шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва петролно ембарго.

Преди дни Федералната разузнавателна служба на Швейцария съобщи, че руската шпионска дейност "процъфтява" в страната след вълни от експулсиране на руски дипломати от европейски страни.

Вдигане на санкциите срещу пари за Украйна: Западът с нова идея за руските олигарси

Западните съюзници обмислят дали да позволят на руските олигарси да се измъкнат от санкциите чрез своеобразен „откуп“ и да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Правителството на Черна гора...
Подигравки дори от канал на ЧВК...
Нова атака с дрон, този път в Курск...
Пробив в сигурността на Русия:...
Канада отпуска 11 млн. долара...
Телата на две бебета открити във...
Пристигнаха първите корейски...
В Молдова откриха ракета до украинската...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 06.12....
Коронавирусът по света: Над 650...
Бежанец уби с нож ученичка в Германия...
В първия ден от тавана на цената...

Последни новини