Си Дзинпин опитва да намали американското влияние във Филипините

1387
Си Дзинпин опитва да намали американското влияние във Филипините
Снимка: Getty Images/Guliver

На азиатска среща на върха миналата седмица вицепрезидентът на САЩ МайкПенс и китайският президент Си Дзинпин си размениха нападки и представиха противоречащи си визии за Азиатско-тихоокеанския регион, наклонени към един от двата полюса - Съединените щати или Китай. Това пише електронното издание на вестник Washington Post, цитирано от "Фокус".

Часове по-късно, китайският лидер замина за Югоизточна Азия, за да омайва съюзниците на Вашингтон.

Ким Чен Ун е говорил за ядрената си програма със Си Дзинпин, китайският президент отива в КНДР

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се е срещнал в китайската столица, в Дома на народните събрания, с президента на Китай Си Дзинпин. ...

Си пристигна във Филипините във вторник, като първият китайски лидер на държавно посещение през последните 13 години. Той постави венец на паметник на филипински национален мъченик, преди да подпише десетки споразумения, включително значителна сделка за проучване на нефт и газ в оспорваното Южнокитайско море.

Визитата на Си във Филипините – някога непоклатим съюзник на САЩ с дълбоки исторически и културни връзки с Америка - демонстрира как Югоизточна Азия и Тихия океан се превърнаха в бойно поле на ускоряващата се надпревара за глобално влияние между Пекин и Вашингтон.

„Китай и Филипините са близки съседи с хилядолетна история на обмен, добросъседство, приятелство", каза Си при откриването на двустранните срещи във вторник, „а сътрудничеството е единственият правилен избор“.

Залозите в Манила са големи и Си търси да спечели президента Родриго Дутерте с щедри инвестиции, докато се налага да се изправи срещу филипинските военни, които остават близки до САЩ и се стремят към по-тесни връзки с Вашингтон.

„Филипините са потенциално бижу в короната на Си във външната му политика“, заяви Ричард Хейдариан, военен анализатор от Манила. „Никой друг китайски президент не е бил толкова близо да откъсне Филипините от сферата на влияние на САЩ“. Хейдариан описва южно-азиатската държава като „ключова“ в азиатската геополитика.

Китай и САЩ се сблъскаха челно в АПЕК

Провал - това е обобщението в една дума на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК), което дава е...

Когато Си и Дутерте обявиха споразумение във вторник, което ще подготви пътя за съвместно проучване на нефт и газ в Южнокитайско море, то представляваше кулминацията на обрат на две страни, които бяха блокирани в горчиви териториални спорове години преди Дутерте да вземе властта през 2016 г.

Филипинският президент първо посети Пекин тази година, шокирайки света, като обърна гнева си към САЩ и обеща да намери в Си нов стабилен партньор, който може да осигури инвестиции на стойност милиарди долари.

В кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Сингапур той обвини Съединените щати, че се поддават на напрежение с продължаващи военни игри и военноморски обучения във водите на Южнокитайско море. Военният флот на САЩ проведе учения миналата седмица във Филипинско море, в международни води на изток от Филипините.

Китай „вече притежава“ оспорваните води на Южнокитайско море, заяви Дутерте пред репортери. „Китай е там. Това е реалност, а Америка и всички останали трябва да осъзнаят, че те са там”.

Дутерте се надява, че договорът ще бъде в брой. От повече от две дузини споразумения, подписани между двете страни във вторник, много свързани с инфраструктурата, включително в гр. Давао, където Дутерте беше кмет преди да стане президент.

Жертви и разруха в САЩ и Филипините след силните урагани, най-лошото обаче предстои

Ураганът "Флорънс" в САЩ и тайфунът "Мангхут" във Филипините отнеха животи и нанесоха огромни щети, но за съжаление е възможно да имат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com