Сигнал срещу държавата - взема европари за електронно гласуване, а го отлага

3627
Сигнал срещу държавата - взема европари за електронно гласуване, а го отлага
Снимка: БГНЕС

Сдружение "Мрежа за инициативи решения" внесе сигнал до омбудсмана Мая Манолова заради законодателни промени, които ощетяват граждани и фирми, посочват от организацията.

В сигнала се посочва, че промените направени в Изборния кодекс през декември отлагат въвеждането на електронното дистанционно гласуване. С промените се нарушава правото на Европейския съюз и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, отбелязват от гражданското сдружение.

Парламентът прие промени в Изборния кодекс, одобри частично машинно гласуване

Парламентът гласува на първо четене промените в Изборния кодекс. „За“ измененията гласуваха 115 народни представители, двам...

Става дума за усвоените европейски средства по проект „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване" по оперативна програма „Добро управление", приоритетна ос „Административно обслужване и е-управление", който има за цел изграждането на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Бенефициент по проекта е Държавна агенция „Електронно управление", неговата стойност е 1 499 959.00 лв. със срок 21 месеца.

"...Министерски съвет, чрез подвластната му Държавна агенция „Електронно управление", неправомерно и нецелесъобразно усвояват европейски и национални средства, които няма да намерят ефективното си предназначение да спомогнат изграждането на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Разходваното напразно на национално съфинансиране ощетява държавния бюджет, с това и българските данъкоплатци", се казва още в сигнала.

От Сдружение "Мрежа за инициативи и решения" алармират и за други два проблема. Единият е свързан с влезлите в сила на 30.12.2016г. законодателни промени в Закона за особените залози. Според организацията с нея се дава господстващо положение на определени субекти, които без особени основания могат да пристъпят към изпълнение на заложени в тяхна полза търговски предприятия, да управляват тези предприятия чрез назначения от тях управител без да имат значение мнението и решенията на съдружниците и акционерите на дружествата залогодатели.

Другият проблем е свързан със законопроект за изменение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се дава възможност Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество да предявява осъдителни искове срещу лица, за които не е установено със съдебен акт, че са извършили престъпление в следствие на което са придобили имущество.

На комисия: Отпада електронното гласуване, а машинното ще е частично

Отпада електронното гласуване за предстоящия догодина евровот, а машинното ще бъде частично – в поне 1000 секции като ЦИК ще опре...

"Считаме, че тези законодателни промени уронват института на гражданската конфискация, като превръщат закона, който би трябвало да урежда практическата ѝ реализация в инструмент за контролиране имуществото на българските граждани", пишат от организацията в сигнала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика