Симеон Славчев, МИР: В Казахстан провокатори искат хаос, а не социална справедливост

4460
Симеон Славчев, МИР: В Казахстан провокатори искат хаос, а не социална справедливост
Снимка: ПП МИР

Действията на въоръжените групи в Казахстан, които използваха общественото недоволство, за да ескалират напрежението, целят не да се понижат цените на втечнения газ, а провокиране на хаос, безредици, насилие, дестабилизиране на Казахстан и региона. Това се казва в позицията на председателя на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

„От действията на нападателите ясно се вижда, че те нямат нищо общо с протестиращите жители на Мангистауска област, които излязоха на мирни демонстрации срещу  новите високи цени  на дребно на втечнения газ в Казахстан. Нещо повече – освен че първоначалните протести бяха мирни,  след намесата на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който разпореди и веднага беше коригирана цената на втечнения газ в Казахстан, протестиращите излязоха с официална позиция, че прекратяват протеста, тъй като техните искания са изпълнени. Тоест трябва да се направи ясно разграничение между мирно протестиращите граждани, които прекратиха своя протест, и нападателите, които в момента вилнеят и рушат в Казахстан“, казва Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР дава висока оценка на решителните действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за запазване на социалния мир в Република Казахстан.

„Изразявам дълбокото си убеждение, че президентът на Република Казахстан, който пое и длъжността Председател на Съвета за сигурност ще направи всичко възможно и необходимо, за да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в приятелски Казахстан“, заявява още Симеон Славчев.

Симеон Славчев МИР: Кирил Петков трябваше първо да се срещне с патриарх Неофит

Първото посещение на Кирил Петков като министър-председател на България трябваше да бъде не в Брюксел, а при патриарх Неофит, от който ...

Според Славчев от предприетите действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е видно, че той си дава ясна сметка за особено опасния характер на избухналите безредици, случващи се на фона на събитията в Афганистан, активността на международните терористични организации и взривоопасния потенциал на междуетническите отношения в многонационален Казахстан.

„Действията на президента Токаев категорично показват, че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия и многоконфесионален казахстански народ, както и безопасността на пребиваващите в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и на журналистите. Чрез своите действия президентът Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за съблюдаване и гарантиране на правата на гражданите“, заявява още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че в качеството си на общински съветник в София Симеон Славчев беше инициатор една от улиците в столицата на България да носи името на столицата на Казахстан – Астана. Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан и за разширяването на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com