Симеон Славчев: МВнР са изпълнителите на поръчка за подмяна на вота в чужбина

4624
Симеон Славчев: МВнР са изпълнителите на поръчка за подмяна на вота в чужбина
Снимка: Пресцентър на ПП МИР

ГЕРБ е организирана престъпна група за подмяна на вота на българските граждани, а МВнР и ЦИК са техните конкретни механизми за изпълнение. Ние от ПП МИР няма да спрем дотук, а ще продължим заедно с българите в страната, така и по целия свят да се борим за справедливост, за честни избори и за морал в политиката“.

Това каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев и допълни, че се разпространява манипулативна и невярна информация от МВнР.

Припомняме, че във връзка с интервю на председателят на ПП МИР Симеон Славчев за БНР Благоевград от 09.04.2021 г., където той посочва конкретни факти за подмяната на вота на българските граждани зад граница, Министерството на външните работи излязоха с позиция която гласи:

"Уважаеми колеги,

Във връзка с излъчено тази сутрин в ефира на Радио Благоевград интервю, в което се засяга и реда за определяне на членове на СИК зад граница, бихме искали да напомним за следното:

МВнР няма правомощия да назначава или премахва членове на СИК зад граница. Съгласно Изборния кодекс ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове, регистрира до изборния ден застъпниците извън страната на кандидатските листи и им издава удостоверения. МВнР предлага по един представител на държавата за член в секционните комисии, а само когато не се запълнят всички квоти, след консултации на ЦИК с политическите партии, прави предложения за допълване на съставите на СИК с представители на българските общности в чужбина.“

Във връзка с реакцията на МВнР ПП МИР припомня следните факти:

1. В разстояние на няколко месеца преди провеждането на парламентарните избори от МВнР неколкократно, и то в писмен вид, са изискали от представители на посолствата на България и представители на българските общности зад граница съставянето на списъци с доброволци, които да бъдат вписани за членове на СИК в чужбина. Това е станало във връзка с пандемията от КОВИД -19 и нуждата отдопълнителни действия свързани с противоепидемичните мерки.

2. Във връзка с изискването на МВнР за съставянето на списъци с предложения за доброволци, който да бъдат включени в състава на СИК извън България, българите в чужбина се организират и създават огромна мрежа от доброволци.

3. Доброволческата мрежа на българите в чужбина, която обхваща всички континенти, успява самостоятелно и въпреки всевъзможните пречки от всякакъв характер, да съдейства и да бъдат образувани над 470 секции в чужбина.

4. Всички доброволци, които направиха и невъзможното, за да има толкова много изборни секции в чужбина и отделиха невероятно много енергия, средства и упоритост в преследване на конституционните си права да гласуват, отпаднаха от процеса по провеждане и контрол върху изборния процес. Това се случи въпреки изисканите от МВнР списъци и предложените от доброволческата мрежа на българите в чужбина доброволци за състав на секционните комисии.

5. На 22.03.2021г. беше публикуван от ЦИК списък на всички секционни комисии в чужбина (https://www.cik.bg/bg/decisions/2277/2021-03-22), от където стана видно, че въпреки кореспонденцията с МВнР и изпратения до тях списък с доброволци, няма нито едно име на доброволец, включен за член на СИК в чужбина.

6. На 25.03.2021 г. председателят на ПП МИР получава писмо от Николай Йочколовски, който е доброволец и член на българската общност в чужбина с молба за съдействие и реакция по казуса с невключването на доброволците в съставите на СИК в чужбина.

7. На 26.03.2021 г. председателят на партия МИР Симеон Славчев сезира президента на Република България Румен Радев, ЦИК и МВнР за изборна манипулация в избирателните секции в чужбина заради отказа на парламентарните партии да впишат част от сънародниците ни зад граница като доброволци по време на изборния ден.

В писмо до ЦИК МВнР и президента на РБ председателят на ПП МИР изразява както своите, така и опасенията на българите в чужбина, че се подготвя изборна манипулация и подмяна на вота на българите в чужбина по време на парламентарния вот на 4 април. В тази връзка ПП МИР предлагат на основание чл. 104, ал. 1 от Изборния кодекс МВнР и ЦИК да допълнят съставите на СИК с доброволци от подадения от тях и по изискване на МВнР списък.

8. До днес –10.04.2021 г. нито една от сезираните институции не си е направила труда да отговори, да реагира или да предприеме съответните действия.

9. На 05.04.2021 г., т.е. на следващия ден след провеждането на парламентарните избори ПП МИР получава десетки сигнали от българи в чужбина за липсващи и отразени техните гласове с протоколите от СИК. Сигнали са получени от Виена, Бремен, Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Барселона и много други градове в Европа.

"Ти броиш": Около 500 сигнала за изборни нарушения са получени до 15:00 часа (ВИДЕО)

Близо 500 сигнала за изборни нарушения са подадени до 15:00 часа, съобщиха организаторите на Национална кампания "Ти броиш". Те уточних...

10. На 09.04.2021 г. по новините на БТВ в 12 часа е излъчен репортаж с българи в чужбина, които разказват как техните гласове подадени за определени и различни политически партии не са отразени в протоколите. Най-фрапантния случай е от Виена, където липсват 100 гласа в протокола от СИК. Ето и линк към новината: https://btvnovinite.bg/bulgaria/signali-za-lipsvashti-glasove-pri-vota-v-chuzhbina.html

11. На 09.04.2021 г. председателят на ПП МИР Симеон Славчев в свое интервю пред БНР Благоевград описва фактите и обстоятелствата за предварително подготвяната подмяна на вота на българите в чужбина. Линк: https://bnr.bg/blagoevgrad/post/101450913/ot-pp-mir-nastoavat-za-kasirane-na-izborite?fbclid=IwAR3cfzZp0-ekVoJ7Ck9GKzF5VLR21i_-DKulw-bi5sGUBZTnnfO7f1X-0RM

12. Веднага след интервюто на председателят на ПП МИР по БНР МВнР излиза с позиция, че те нямат правомощия да назначава или премахва членове на СИК зад граница.

Във връзка с реакцията на МВнР председателят на ПП МИР Симеон Славчев задава следните въпроси:

1. Защо след като МВнР твърдят, че не се занимават със СИК в чужбина, изпращат представител на държавата,който би трябвало да контролира от името на държавата изпълнението на възложените от Закона правомощия за провеждането на честни избори?

Сигналите за нередности при гласуване валят

Сигналите за нередности в изборния процес буквално валят от различни области в България, като координатори от партия ГЕРБ ги подават къ...

2. Защо МВнР чрез посолствата на България в чужбина изисква да се направи списък с предложения за членове на СИК от българските общности зад граница, а след това не взима предвид тези предложения и не ги предава на ЦИК, за да могат предложените доброволци да бъдат вписани като членове на СИК зад граница?

3. Защо МВнР и ЦИК не предприемат никакви действия след като председателят на ПП МИР ги сезира на 26.03.2021 г. (тоест няколко дни преди крайния срок за взимане на решение и сформиране на СИК в чужбина)?

4. Защо и до днес МВнР и ЦИК не си направиха труда да отговорят на писмото на председателят на ПП МИР до тях?

5. Вярно ли е, че списъците, които са били изисквани своевременно от нашите доброволци в чужбина от МВнР, са били използвани за това, в СИК да не бъдат допускани именно тези, много активни, граждани, предлагани от самоорганизиралите се български граждани зад граница?

6. Вярно ли е, че МВнР и ЦИК са под пълен контрол на ГЕРБ?

Редица сигнали за нередности в изборния процес

За редица сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, съобщават от партийната централа на ГЕРБ. Сигналите са от различни краища н...

Извода, който ПП МИР си вади на база всички факти и доказателства описани по-горе е, че ЦИК, която е подконтролна на ГЕРБ, съгласува с МВнР и със заинтересуваните от победа на изборите и ползващите се с протекция от ГЕРБ политически субекти, решава кой да бъде вписан за член в секционните избирателни комисии зад граница.

Решенията за това са се взимали в София, именно там са определяни хората, които да са членове в съответните СИК, а ЦИК съгласувано с МВнР, окончателно определя кой да е в комисиите. Списъците, които са били изисквани своевременно от нашите доброволци в чужбина от МВнР са били използвани за това, в самите комисии да не бъдат допускани именно тези, много активни, граждани, предлагани от самоорганизиралите се български граждани които, явно, не симпатизират на ГЕРБ и които ще съблюдават за честността на вота, нещо от което ГЕРБ нямат изгода.

„Тоест кръгът се затваря напълно, а потвърждение и неопровержимо доказателство за дейността на организираната престъпна група за фалшифициране крайните резултати от проведените парламентарни избори е изборния резултат 0(нула) гласа за ПП МИР във Виена, при положение,че български граждани, имащи по закон право на волеизявление категорично свидетелстват с имената и подписите си,че са гласували за ПП МИР.

Това е христоматиен пример за фалшификация, отнасящ се за всички останали точки по света, докато схемата и организацията е една за всички, ръководена от един център за подготовка, организация и контрол по цялата административна верига, управлявана и контролирана от ГЕРБ“. Това каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той благодари на всички доброволци зад граница за активната им и непримирима гражданска позиция и положените усилия въпреки пречките на управляващите хиляди българи да имат възможността да упражнят конституционното си право на глас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика