Синдром на нощното хранене: Признаци, симптоми и как да го преодолеем

3877
Синдром на нощното хранене: Признаци, симптоми и как да го преодолеем
Снимка: iStock

Когато похапването след работа излезе извън контрол, може да имате истински проблем, казват експерти по съня. Кой е виновен за това, че обичате нощното похапване или че дояждате пакета чипс, който половинката ви е оставила на дивана... Това са случва на повечето от нас и няма нищо нередно, стига да не се прекалява.

Възможно ли е да установите, че вечер изяждате повече храна отколкото през останалата част от деня? Или се събуждате за нощно похапване необичайно често? Ако някое от горните неща ви звучи познато, може би страдате от синдрома на нощното хранене (NES).

Тези храни са безопасни за ядене дори през нощта

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИНДРОМЪТ НА НОЩНОТО ХРАНЕНЕ?

Това е състояние, което съчетава две неща - преяждане през нощта и същевременно проблеми със съня. Ако имате NES, може да ядете много след определени часове на вечерта, да имате проблеми със съня, а също така да се събуждате през нощта с нужда да ядете. Синдромът не се счита за животозастрашаващ, но, разбира се, ако не се лекува, може да причини здравословни проблеми по-нататък, като наддаване на тегло, безсъние и психични състояния.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Ако страдате от NES, може да изяждате една четвърт от дневния си калориен прием след вечеря или да се събуждате през нощта, за да се храните. Възможно е да страдате от NES и ако имате поне три от изброените по-долу симптоми:

Опасно ли е храненето през нощта

  • Намален апетит през деня
  • Приемане на много калории през нощта
  • Безсъние в продължение на четири или пет нощи седмично
  • Липса на апетит сутрин
  • Депресия или тревожност

Синдромът се различава от разстройството на преяждане, тъй като при него е по-вероятно да ядете много наведнъж, докато при NES е по-вероятно да ядете по-малки количества през цялата вечер и през нощта.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ NES?

Може да не сте в състояние да предотвратите напълно NES, но можете да предприемете правилните стъпки, за да подобрите здравето си и да спите добре. Те включват:

6 храни, които може да хапнете без притеснение, ако се събудите през нощта

1. Практикуване на добра хигиена на съня

Това е задължително условие за осигуряване на спокоен сън през нощта. Трябва да избягвате сладки храни твърде късно през деня. Кофеинът трябва също да се избягва, ако е възможно, а ако не е, опитайте се да ограничите приема му и да не го приемате след ранния следобед. Уверете се, че температурата в спалнята ви е комфортна за вас.

Леглото и спалното бельо също трябва да са топли, удобни и поддържащи. Създадете си добър режим за сън през нощта, четете, вземете гореща вана, изключете всички електронни устройства и се опитайте да се наспите. Ако почувствате желание да ядете, опитайте се да го потиснете, като изпиете чаша вода или горещ чай.

2. Избор на здравословни храни

Уверете се, че в шкафовете има само здравословни храни, за да избегнете ненужното похапване. Почти винаги ако вкъщи имате нездравословни храни, е по-вероятно да ги изядете, докато ако сте сигурни, че нямате нищо вредно, е по-вероятно да избегнете тези определени храни. 

Изхвърлянето на храни с високо съдържание на мазнини и захар може да ви помогне да избегнете да си ги позволявате вечер. Опитайте се да се храните здравословно и балансирано през деня, яжте много плодове и зеленчуци и се опитайте да пиете по 2 литра вода на ден, за да останете хидратирани и да потиснете нежелания апетит за похапване.

Яжте определени храни преди лягане, за да спите добре

3. Управление на психичното здраве

Опитайте се да се справите със стреса или тревожността, които изпитвате, с помощта на йога, медитация и дихателни упражнения. Може да потърсите консултация или терапия, които ще ви помогнат да се справите с емоциите и отношенията си с храната, както и да подобрите цялостното си настроение. Опитайте се да отвлечете вниманието си от похапването или нуждата да ядете вечер, като се занимавате с нещо, виждате се с приятели, разхождате се или ходите на фитнес.

4. Активност през деня

Не е тайна, че редовните упражнения и физическата активност през деня помагат за подобряване на качеството на съня през нощта, тъй като сте уморени и чувствате, че имате нужда от сън. Така че, участвайки в ежедневни физически упражнения, независимо дали става дума за кратка разходка или за интензивна тренировка, вие си осигурявате по-голям шанс за спокоен сън. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Едноминутна медитация, защо е толкова полезна и как да направите бърза практика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно