НА ЖИВОВойната в Украйна

Сирени в Китай в знак на почит към Дзян Дзъмин

809

Сирени прозвучаха в цял Китай в знак на почит към бившия президент Дзян Дзъмин, който почина миналата седмица на 96-годишна възраст, а хората запазиха три минути мълчание, съобщи Франс прес. След това започна възпоменателната церемония в Голямата зала на народа в Пекин с реч на президента Си Цзинпин.

Макар в края на миналия месец китайските власти да бяха изправени пред протестно движение с безпрецедентни мащаби от продемократичните демонстрации на площад "Тянанмън" през 1989 г. насам, фигурата на Дзян Дзъмин изглежда обединява китайците. Архитект на излизането на Китай на световната сцена, той е този, който успя да възстанови спокойствието в Шанхай през 1989 г.

Дзян идва на власт след този исторически епизод, съпътстващ превръщането на най-многолюдната нация на планетата в световна сила, която той ръководи до 2003 г.

Тялото му беше кремирано в Пекин на церемония, на която присъстваха президентът Си Цзинпин и други висши лидери, съобщи държавната новинарска агенция Синхуа, цитирана от БТА.

ОЩЕ: Почина бившият президент на Китай Дзян Дзъмин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

Над 3600 са вече загиналите след...
Коронавирусът по света: Тайван...
Откриха жив бивш футболист на...
Журналист: Силата на труса в Турция...
След земетресенията: Ердоган...
Турска футболна легенда през...
Жертвите в Турция и Сирия минаха...
Откриха дарителска сметка за...
И Путин предложи помощ на Ердоган...
Спасиха 5-годишно момиче в Турция...
СЗО се задейства в Турция и Сирия,...
Иранският аятолах обяви, че помилва...

Последни новини