Ситният почерк може да е признак Паркинсон

5491
Ситният почерк може да е признак Паркинсон
Снимка: Thinkstock

КАКВИ СА РАННИТЕ ПРИЗНАЦИ НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН?

Болестта на Паркинсон е неврологично двигателно разстройство. Някои от ранните му симптоми могат да включват:

- ситен почерк или други промени в писането

- тремор, особено на пръстите, ръката или стъпалото

- неконтролируеми движения по време на сън

- скованост на крайниците или бавни движения (брадикинезия)

- промени в гласа

- сковано изражение на лицето

- прегърбена стойка

Топ 7 забранени храни при Паркинсон

Болестта започва от мозъчните клетки, наречени неврони, които контролират движенията. Невроните произвеждат вещество, наречено допамин. Паркинсона настъпва, когато невроните загинат и нивата на допамин в мозъка намалеят. Смята се, че липсата на допамин води до симптоми, които засягат начина, по който се движите. Ранните признаци на болестта на Паркинсон могат лесно да бъдат пропуснати, особено ако се появяват спорадично. Може би е време да се обърнете към лекар, ако забелязвате симптоми, които продължават да се появяват.

1. МАЛЪК ПОЧЕРК

Внезапната промяна в размера на почерка ви може да е ранен индикатор за болестта на Паркинсон. Хората с Паркинсон трудно контролират движенията поради промените в мозъка. Това може да затрудни фината моторика, например писането. Микрографията е медицинският термин за "дребен почерк". Пациентите с Паркинсон често имат почерк, който изглежда ситен. Отделните букви са по-малки от нормалното, а думите са разположени на малки разстояния. Човек с Паркинсон може да започне да пише писмо с обичайния си почерк, но постепенно да започне да пише с по-малък шрифт.

Паркинсон, рак, деменция: Болен ли е Путин?

2. ТРЕПЕРЕНЕ

Треперенето е може би най-разпознаваемият признак на болестта на Паркинсон. Често срещано е леко потрепване или треперене на пръст, ръка или крак. Човекът, който изпитва тремор, вероятно е единственият, който го забелязва в ранните етапи на болестта. С напредването на заболяването обаче треперенето ще се влоши и ще стане забележимо за околните. Треперенето обикновено е най-забележимо в покой.

3. ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

От време на време всеки има проблеми със съня. Прехвърлянето и въртенето придобиват нов смисъл, когато имате Паркинсон. Ранните признаци на заболяването могат да включват много неконтролируеми движения, не само от време на време, но и редовно. Ритането, мятането, размахването на ръце и дори падането от леглото могат да бъдат признаци на сериозен проблем.

Как Майкъл Джей Фокс години наред крие, че е с Паркинсон: Пиех, за да забравя

4. СКОВАНОСТ И БАВНИ ДВИЖЕНИЯ

Болестта на Паркинсон засяга предимно възрастни над 60 години. На този етап от живота си може да се чувствате сковани и малко бавно да се движите сутрин. Това е напълно нормално развитие при много здрави хора. Разликата е, че сковаността и бавността, които тя причинява, не изчезват, когато станете и започнете деня си. В началото на болестта се появяват скованост на крайниците и бавни движения. Тези симптоми се дължат на увреждане на невроните, които контролират движението. Човек с Паркинсон забелязва по-отривисти движения и се движи по-некоординирано, отколкото преди. В крайна сметка човек може да развие характерната "разбъркана походка".

5. ПРОМЕНИ В ГЛАСА

Болестта на Паркинсон засяга движенията по различни начини, включително начина, по който говорите. Може би сте запознати с неясния говор на пациентите с напреднала фаза на Паркинсон. В ранните етапи на заболяването могат да настъпят по-малко драматични промени в гласа. Възможно е неволно да говорите по-тихо. Хората в ранните етапи на БП често говорят с ниски тонове, дрезгав глас или с малка инфлексия.

Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?

6. СКОВАНОСТ НА ЛИЦЕТО

Паркинсон може да засегне естествените мимики на лицето в допълнение към грубите двигателни умения. Хората често коментират, че болните от Паркинсон имат празен поглед. Това явление, наречено маскиране, е често срещан признак на ранната фаза. Заболяването може да затрудни движението и контрола на малките мускули в лицето. Пациентите могат да имат много сериозен поглед на лицето си дори когато разговорът е лек и оживен. Хората с Паркинсон често мигат по-рядко.

7. ПОЗАТА

Широките, неконтролируеми, неволеви движения при болестта не се случват за една нощ. В началото стойката ще се промени в малки граници и постепенно ще се влоши. Изгърбената стойка, която може да се опише и като навеждане и прегърбване, е ранен индикатор за Паркинсон. Тази поза е свързана със загубата на координация и равновесие, които засягат тялото.

Вие познавате тялото си по-добре от всеки друг. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно физическото си движение или поведение, или ако нещо не се чувствате добре.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com