Сладък салам с бял шоколад - за подслаждане на живота!

12966
Сладък салам с бял шоколад - за подслаждане на живота!
Снимка: iStock/Guliver

Как да почувстваме сладостта на живота? Има един много лесен начин: да си направим сладък салам с бял шоколад!

Шоколадовият салам е традиционен италиански и португалски десерт. За още по-класически вид го поръсвате отвън с пудра захар. Може да го завържете с кухненски канап за пълна прилика с известния месен колбас. Този салам с бял шоколад е чудесен подарък за домашната трапеза.

Сладък салам с бял шоколад

Съставки (за 12 порции): 350 г бял шоколад, 150 г смесени безсолни печени ядки (шамфъстък и бадеми), 3 с. л. сушени боровинки, 1 ч. л. настъргана портокалова кора, 1/4 водна чаша ванилови бисквити на парчета, пудра захар за поръсване (по желание).

Слагате белия шоколад в подходящ за микровълнова фурна стъклен или керамичен съд и го загрявате на няколко интервала по 20 секунди, като разбърквате, докато се разтопи. Алтернативата е да използвате стъклена купа над тенджера с вряща вода.

Божествен сладкиш, който ще ви омагьоса само дори с аромата си

Добавяте ядки, боровинки, портокалова кора и бисквити. Оставяте сместа да изстине на стайна температура. След като се охлади на допир, разстилате върху маса голямо парче найлоново фолио или пергаментова хартия.

Изваждате сместа от купата с помощта на нож за масло. На места може да е ронлива, а в средата да е още топла. Оформяте руло и го увивате стегнато в найлона или хартията. Бъдете търпеливи, ще изисква малко усилия.

Завивате краищата, за да направите подобие на салам. Поставяте в хладилника за 1 час, докато стегне. Изваждате го от хладилника и го оставяте известно време на стайна температура. Отстранявате найлона или хартията и овалвате „салама“ в пудра захар. За ефект го обвързвате с кухненски канап – целта е да има вид на истински салам, и го нарязвате с остър нож на филийки с дебелина 1 см. Може малко за се натроши, затова ножът трябва да е наистина остър.

От белия шоколад може да си приготвите не само „салам“, но и истински домашни шоколадови бонбони.

Сиропиран сладкиш със съставки, които всеки има в хладилника си

Сметанови бонбони с бял шоколад

Съставки: сметана с масленост 33% - 300 мл, бял шоколад - 100 г, прясно мляко с масленост 4% - 150 мл, конфитюр - 100 г, желатин - 10 г, вода - 40 мл, черен шоколад (за украса) - 40 г.

Наливате млякото в тенджера и го изчаквате да заври на среден котлон. Намалявате котлона до минимум. Слагате белия шоколад в млякото и го варите с бъркане, докато получите гладка еднородна смес. Сваляте тенджерата от котлона и оставяте съдържанието да изстине.

Заливате желатина със студена (най-добре да е преварена) вода и го разбърквате. Оставяте го 30 минути да набъбне.

Разбивате няколко минути сметаната в миксер на средна скорост. След това в нея сипвате млякото с белия шоколад.

Разтваряте желатина на водна баня, оставяте го да се охлади и, като разбърквате, го сипвате в кремообразната млечна маса. Всичко отново се разбърква добре.

Рецепта за бърз и вкусен сладкиш, който се топи в устата

Сипвате част от кремообразната маса във всяко гнездо на силиконова форма за бонбони, като запълвате гнездата до половината. Най-подходяща е форма с широки, немного дълбоки гнезда. Поставяте формата за 15 минути във фризер или в камера на хладилник да се охлади.

Разпределяте малки порции конфитюр в средата на всеки бъдещ бонбон. Запълвате гнездата догоре с останалата кремообразна маса. Поставяте за 4 часа формата в хладилника, докато стегне.

Разтопявате черния шоколад на водна баня и го прехвърляте в найлонова торбичка, като отрязвате малко от единия й ъгъл. Чрез изстискване през отрязаната част украсявате бонбоните с разтопения черен шоколад. Поставяте ги в хладилника, докато шоколадът стегне.

Сметановите бонбони с бял шоколад и конфитюр са готови – би трябвало да са около 50 броя, в зависимост от размера на гнездата във формата.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com