След проверка на ИПБ: Тунел "Железница" е неизползваем заради свлачища

2242
След проверка на ИПБ: Тунел "Железница" е неизползваем заради свлачища
Снимка: АПИ

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) представи доклад относно тунел "Железница", след като извърши на място проверка на него и съоръженията към него, които са част от строителството на лот 3.1 от АМ "Струма".

На 10 август ИПБ е установил, че тунелът е изпълнен предсрочно и е напълно готов за въвеждане в експлоатация.

Сандов за АМ "Струма": Спасих пари, които щяха да идат за глоби

Това беше етап от процедура, дълго време убеждавах МРРБ, че това е единственото възможно действие. Явно са се превърнали в една сервилн...

Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от строежа на лот 3.1 от АМ "Струма". Съоръжението е с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и други, отбелязват от Института.

Две много сериозни мостови съоръжения са изградени и към северния вход на тунел "Железница", с което се допълва картината на всичко, което инспектира ИПБ, допълва се в доклада.

От ИПБ уточняват, че всичко това е построено за година и половина от изпълнителя с европейски пари по програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Към днешна дата обаче всички тези съоръжения бездействат и не са въведени в експлоатация поради две свлачища, които се намират от двете страни на тунела. От Института подчертават, че за свлачищата се знае повече от година и половина, но до момента не са предприети никакви мерки за тяхното укрепване, за да може да се въведат в експлоатация тунел "Железница" и всички останали съоръжения.

"Оказва се, че за година и половина строителите са построили най-дългия тунел в България, изградили са четири мостови съоръжения, хеликоптерна площадка, обслужващ тунелен път и подпорни стени, а държавните институции в лицето на бившите ръководства на МРРБ и АПИ не могат да укрепят за същия срок две свлачища", обобщават от ИПБ.

АПИ ще обжалва заповедта на Сандов, с която се спря АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще обжалва решенията на вече бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов от 1...

Те посочват, че "този фарс се разиграва поради пазарлъци за комисиони, към които се стремят длъжностни лица от бившите ръководства на МРРБ и АПИ".

Отбелязва се, че към днешна дата от бившето ръководство на АПИ не са предприети никакви действия, за да започнат укрепителните дейности на свлачищата, въпреки дадената заявка за това през февруари от Гроздан Караджов.

Според източници на ИПБ това е така, тъй като строителните фирми отказват да плащат комисиони, а и много от тях вече печелят поръчки в западни европейски държави и стават все по устойчиви на корупционен натиск.

Крайният резултат от този фарс е, че гражданите не могат да ползват съвременните пътни съоръжения, които гарантират в максимална степен пътната им безопасност поради корупционната жажда на висши чиновници от бившето ръководство на АПИ, изтъкват от Института.

Според тях е странен и фактът, че бившия председател на АПИ Тодор Василев не е посетил нито веднъж тези съоръжения, както района на свлачищата, които възпрепятстват въвеждането в експлоатация на пътните съоръжения.

В тунел „Железница“ се полага вторичната облицовка (СНИМКИ)

Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Първичната облицовка...

Институтът за пътна безопасност изразява надежда, че новите ръководства на МРРБ и АПИ ще вложат необходимия ресурс и потенциал за укрепване на свлачищата, които възпрепятсват въвеждането в експлоатация на описаните по-горе пътни съоръжения. Те призовават новите ръководства на МРРБ и АПИ и да дадат отговор какво се случва с въпросните 200 милиона лева, платени в аванс още през 2019 г., и как така до този момент няма укрепено нито едно свлачище. Те питат и дали ще бъде потърсена отговорност на бившия министър Гроздан Караджов и бившия председател на АПИ Тодор Василев за бездействието им, както и дали бездействието е било подчинено на корупционна практика и било ли е стимулирано с подобаващи комисиони.

ОЩЕ: Ето кога се очаква да се пробие тунел "Железница" на АМ "Струма"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com