Сложете това в тенджерата преди да варите картофите и вижте разликата

58913
Сложете това в тенджерата преди да варите картофите и вижте разликата
Снимка: iStock/Guliver

Варените картофи не са връх на кулинарията, но пък са обичани и предпочитана салата, тъй като картофът е типичен за трапезата ни. Оказва се, че може да превърнете варените картофи в уникално ястие, ако знаете как да ги приготвите. Тайната е в добавянето на подправки в тенджерата, докато варите картофите. Преди да ви разкрием тайните съставки, ще ви разкажем малко повече за този зеленчук и как правилно да избирате и варите картофите.

Ползи от консумацията на картофи

Варените и печени картофи са полезни за разлика от пържените, които доставят на организма много излишни мазнини. Варените картофи са ценен източник на витамини от групата В, витамин К, С, РР, каротеноиди, силиций, калций, манган, мед и макар да съдържат доста въглехидрати, консумирани умерено и варени, а не пържени, те могат да бъдат и част от диета за контрол на теглото, тъй като помага за детоксикация на организма, която е важна и при режим за отслабване.

Консумацията на варени картофи влияе благотворно на сърдечно-съдовата система, стомаха, бъбреците и черния дроб. Особено приложение намират за облекчаване на стомашни проблеми като киселини, язва и други. Облекчението се постига благодарение на свойството на варените картофи да намаляват възпалението, регулират нивото на киселинност на стомашния сок и да предпазват лигавиците на стомаха от вредното въздействие на редица увреждащи и дразнещи фактори. Още ли четете и не сте сложили да варите картофите?

Пробвате ли тази рецепта за пресни картофи - няма да ги правите по друг начин

Как да приготвим хубави варени картофи?

Като цяло първо следва да изберете хубав зеленчук, който не е променил цвета си, няма загниване, не е мек, не е покълнал. Вкуса на всяко ястие дори на обикновените варени картофи до голяма степен зависи от изходните продукти. Използвайте най-доброто на пазара, за да сте доволни от резултата, когато варите картофите. Следва да измиете добре зеленчука и да го сварите, като добавите тайни съставки във водата. Картофите могат да поемат аромати, докато се варят, което прави добавянето на бульони или подправки още при поставянето им в тенджерата подходящо, за да приготвите кулинарно вълшебство, докато варите картофите. Сложете в тенджерата следните съставки заедно с водата и суровите картофи, за да получите много комплименти за уникалната си картофена салата - копър, розмарин, лук, масло и един бульон по ваш вкус – пилешки, телешки, зеленчуков – какъвто предпочитате. Крайният резултат ще ви очарова. Картофите, варени заедно с подправки, се различават по вкус и аромат съществено от тези, които варите само във вода. Разликата е осезаема. Подправките придават допълнителни качества на картофа, превръщайки го от обикновено ястие в кулинарно изкушение, а вас – във шеф готвач.

Различен резултат ще получите и ако нарежете картофите и поставите в тенджерата с вода преди тях парче масло. Маслото ще помогне да се поддържа температурата и тя да остане равномерна. Така ще спестите много от времето за приготвянето, когато варите картофи, а и ще им придадете мек вкус и неустоим аромат. Разликата е чувствителна, нали? Шеф готвачите се кълнат, че с парче масло може да приготвите варени картофи за време под 10 минути. Изпробвайте!

Потопете обелените картофи в това и няма да потъмняват

Друга трик, който може да приложите, когато варите картофите, е да не ги белите предварително. Много домакини ги белят и режат, тъй като така се сваряват по-бързо, но така отнемат от и вкуса им. Обелките пазят и целостта на самите картофи, което също е важно. Препоръчваме да ги обелите, след като ги сварите.

Съвети за варени картофи

Какво друго трябва да знаете, за да направите прекрасна картофена салата?

  1. Не дръжте сварените картофи във водата, а ги извадете от нея, щом се сварят.
  2. Не слагайте картофите във вряща вода. Нека е студена и картофите да са вътре, докато се нагрява.
  3. Не преварявайте. Следете по време на готвене и отстранете тенджерата от котлона в момента, в който картофите са готови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com