НА ЖИВОВойната в Украйна

Служебният кабинет одобри прилагането на дерогацията за покупка, внос и трансфер на суров руски нефт

3270

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от ограничителните мерки на ЕС срещу Русия. Става въпрос за закупуването, вноса и трансфера на суров нефт след 5 декември, когато в сила за целия блок влиза ембаргото.

Страната ни получи изключение от правилото - т.е. ще може да внася руски петрол до 31 декември 2024 г.

Дотогава ще могат да се изпълняват "договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или да се сключват допълнителни договори, необходими за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна", гласи съобщението на служебния кабинет. Става дума за продукти, произведени в Русия или изнасяни от Руската федерация.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.

"С правителственото решение се отменя и РМС № 569 от 2022 г. за изпълнение на Регламент (ЕС) 2022/879 от 3 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 833/2014 г. и за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата за гражданите и икономическите оператори", гласи още съобщението на Министерски съвет.

В парламента стана ясно как България моли ЕК за "Лукойл"

Служебното правителство е изпратило всички анализи на ЕК, които е направило по отношение на "Лукойл" и чака техния отговор. Това стана ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

РСМ обвини България за случилото...
Христо Иванов: ДБ не може да направи...
Кирил Петков: На РСМ трябва да...
Отложи се заседанието на Националния...
Иван Христанов напуска "Продължаваме...
Сачева за Морфов: Големият талант...
Биков: Евгени Будинов е отстранен...
Шишков: Попадаме в капан и той...
Митов: Няма нищо ненормално,...
Симеон Славчев: Партия МИР ще...
Иван Костов: Радев говори като...
Заместник-министър: Променяме...

Последни новини