Служебният здравен министър: Корекциите на противоепидемичните мерки ще се нанасят ежеседмично

2627
Служебният здравен министър: Корекциите на противоепидемичните мерки ще се нанасят ежеседмично
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Корекциите на противоепидемичните мерки ще се нанасят ежеседмично. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Асен Меджидиев в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Той коментира и новата си заповед за противоепидемичните мерки. "Реших да предприема малко по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти в моя кабинет. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, "Бърза помощ" и хора от бизнеса и да разглеждаме мерките, както е правилно да се налагат. В момента се намираме в плато. Леко влизаме в низходяща част. Основният критерий, по който реагираме, е натовареността на болничната система. Имаме до 9 % заети неинтензивни легла и до 5.2 от интензивните легла, което предоставя възможност да реагираме. С днешната заповед премахваме маските от обществените сгради и закрити помещения. Корекциите ще се нанасят ежеседмично, тъй като регулярно тези експерти ще се събират всяка седмица. Силно се надявам, че през другата седмица, още повече ще постигнем разхлабване на мерките и възможност на хората да живеят нормално", обясни д-р Меджидиев. Здравният министър отчете, че са подсигурили и вариант, ако се наложи, да реагират. 

Стана ясно, че от утре се дава възможност на хората, където пожелаят, да се ваксинират. "Отделно пускаме мобилни групи, които от утре стартират в 7 области на страната. Екипи е посещават труднодостъпните и отдалечените региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран", обясни здравният министър. 

Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно и безплатни антигенни тестове, за да могат хората свободно да се изследват. Те ще бъдат раздадени по РЗИ-та, където желаещите ще могат безплатно да си правят тестове без направление. 

Служебният министър на здравеопазването обърна внимание и на карантината. Според него не може да се премахне напълно карантината, но може да се свалят дните й особено за ваксинираните хора. "Дори смятаме за неваксинираните да намалим карантината", обясни д-р Меджидиев. 

"Основната цел на служебното правителство и на Министерство на здравеопазването е да създадем комфорт, да подобрим състоянието на здравната система. Заварих системата в такъв момент, в който имаше покачване на заболявоемостта от COVID, основната ни насоченост, е справяне с тази вълна. Не само справяне с вълната, а подготвяне на здравната система за евентуални по-сериозни такива", подчерта здравният министър.

Той посочи, че денонощно се работи за подготовка на лечебните заведения, осигуряват се интензивни легла, сигурен прием на болни, ако се наложи такъв. Меджидиев обърна внимание, че първата му мярка е била за постоянен телефон за връзка директно с него, ако има нехоспитализиран човек. "Сюжетът в медиите беше с дата 27 юли", коментира още Меджидиев. Той подчерта, че получава информация от "Бърза помощ" дали има върнат пациент от болница. 

Министърът в служебното правителство коментира и идеите си в "Бърза помощ". "Още от тази вечер в София разпределяме екипите на "Бърза помощ" в още 4 точки на София освен централната. Ще има екипи в "Люлин", в "Овча купел", в Пета градска клинична болница, в болница "Св. Анна" и централната. Идеята е да намалим времето на пристигане на екипа", обясни министърът. Според него болна тема е достатъчното ресурс от лекари. 

Министерство на здравеопазването реши къде да се носят маски. Подробности вижте ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com