Социологически проучвания: Без реални победители на изборите в Гърция

2404
Социологически проучвания: Без реални победители на изборите в Гърция
Снимка: Gettyimages

След трагедията в Темпе тревожността и политическото недоволство нарастват, няма ясни победители и се увеличава броят на колебаещите се избиратели: Според последното проучване на Pulse за SKAI те са 12,5% в сравнение с 9,5% само месец по-рано.

Очевидно е, че това се дължи на недоволството от Нова демокрация (НД) (28,5% спрямо 32%), което обаче означава печалби за СИРИЗА (стабилно на 25 %), а що се отнася до ПАСОК, тя показва лек спад (9,5% спрямо 10,5%).

Сега повече от всякога нерешителните гласоподаватели ще бъдат от решаващо значение за предстоящите избори, още повече че проучванията на общественото мнение показват също така, че трагедията в Темпе всъщност не засилва антисистемната вълна на въздържане (бел.ред. недействителните, въздържалите се се увеличават незначително с 0,5%), съобщава „Катимерини“.

За НД и СИРИЗА чашата може да се смята за наполовина пълна или наполовина празна след първите проучвания на общественото мнение след трагедията в Темпе. Що се отнася до НД, в рамките на разумното е, че през следващите седмици тя ще "репатрира" част от новите нерешителни избиратели и може да се върне към еднопартийно управление. За да се случи това обаче, управляващата партия трябва да предприеме някои стъпки. На първо място тя трябва да си върне инициативата на движенията. Очевидно е, че слуховете за провеждане на изборите на 9 април или по-късно, докато в обществото цареше шок и гняв, имаха значителна цена. Второ, тя трябва да изясни дали Костас Караманлис, бившият министър на транспорта, ще се кандидатира отново с НД. Оставянето на този въпрос отворен, въпреки окончателното решение, не е от полза за НД. Трето, тя трябва да преформулира предизборната си кампания в светлината на новите факти, тъй като въпросите на икономиката и външната политика ще бъдат засенчени от вътрешните въпроси.

ОЩЕ: Гръцкият транспортен министър подаде оставка след тежката влакова катастрофа

Гърция уволни началника на полицията заради ожесточените сблъсъци с протестиращи

Гърция съобщи, че е уволнила началника на националната полиция след многодневните и ожесточени сблъсъци между силите за сигурност и дем...

Едновременно с това НД трябва да балансира част от загубите си с притока на гласоподаватели от ПАСОК, които са против това Алексис Ципрас да бъде министър-председател. Друго предизвикателство пред НД е влизането на друга партия в парламента, тъй като в този случай еднопартийно управление във вторите избори става практически невъзможно.

СИРИЗА също тества един сценарий. Опозиционната партия, виждайки как протестите след Темида се фокусираха върху правителството, но не отмъкнаха гласове, ще се стреми да се възползва от възможността да намали разликата с НД и да създаде "приток" на избиратели от сходни политически райони.

Що се отнася до времевата рамка на изборите, планът на Мицотакис вече е изкристализирал. Урните за гласуване ще бъдат поставени на 21 или 28 май, а вторите - на 2 юли, така че изборният процес да бъде отделен от кандидатстудентските изпити в университетите. Също така е сигурно, че няма да има избори в средата на лятото и че министър-председателят няма да обяви датите на изборите в близко бъдеще.

Трябва също да се отбележи, че спадът в проучванията на НД съживи дискусията за партньорствата. Мицотакис заяви, че ако не може да състави еднопартийно правителство, той е отворен за сътрудничество с ПАСОК след вторите избори. Като се има предвид позицията на ПАСОК "не на Мицотакис или Ципрас", възможностите за споразумение може да са крайно ограничени, особено ако тя излезе отслабена от предстоящите избори, в който случай третият вот може да стане неизбежен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com