Софийската тикет система в градския транспорт няма да бъде реализирана в срок

2312
Софийската тикет система в градския транспорт няма да бъде реализирана в срок
Снимка: БГНЕС

По-скоро 2019 г. вече не е реалистичен вариант да заработи Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение. Това каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в столицата Христиан Петров на пресконференция за въвеждането на нова Система за електронно таксуване и видеонаблюдение.

ЦГМ твърди, че въвеждането на система, която ще позволи използването на единен превозен документ, ще изпрати сегашните перфоратори в историята. Новата система за таксуване предлага удобството таксуването да се извършва спрямо времето или разстоянието на пътуването. Тя спестява време за зареждане и гарантира по-лесно и удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Всеки пътник ще може да зарежда единния превозен документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта. Системата има редица предимства, предлага възможности за иновативност, които ще подобрят работата на ЦГМ.

Христиан Петров изтъкна, че тази система за пътника означава удобство, когато си зарежда превозния документ, по-справедливо заплащане, защото таксуването ще може да бъде базирано както на време, така и на разстояние, много по-засилен контрол срещу всякакъв вид лоши практики, предаде БГНЕС.

Процедурата стартира преди около година, преди няколко дни тя стига до етап да получат оферти, имало 6 обжалвания – 3 в КЗК и 3 във ВАС. Получените оферти са от 10 кандидата, които директорът на ЦГМ определи като много сериозни. От тук нататък предстои за 3 месеца комисия да работи и да оцени всяка от офертите. Прогнозната стойност на поръчката е от 88 млн. лв. Очакванията бяха системата да е готова през 2019 г.

Заложен е период на изграждане на системата до 2 години. Така след 6 обжалвания до момента и 1 година срок, в който се стига до етап получаване на оферти. Христиан Петров посочи, че ще може да каже кога реално ще може заработи системата в момента, в който има подписан договор.

„Да стартира системата работеща през 2019 г.? В най-добрите случаи това би могло да се случи в края на 2019 г., но това по-скоро към момента не виждам как може да се случи, защото има 3 месеца работа на комисия, след това има избор на изпълнител, а до момента имало 6 обжалвания, може с голяма вероятност да се предположи, че и този етап на работата ще мине през съда, така че по-скоро 2019 г. вече не е реалистичен вариант“, каза той.

Официално: Пускат нощен градски транспорт в София от 7 април

Нощен градски транспорт тръгва експериментално от 7 април 2018 година в София, съобщи зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев. Ли...

"Хартиеният билет няма да отпадне. Това, което системата ще даде като възможност, е разширено използване на транспорта", заяви Христиан Петров по време на пресконференция по повод въвеждането на нова Система за електронно таксуване и видеонаблюдение.

„Предвидено е през всичко да може да се плаща – мобилен телефон, дебитна карта, всяко нововъведение свързано с нов начин на плащане. През системата ще отпадне нуждата да се ходи до каса на ЦГМ – ще може онлайн да се зареждат картите“ допълни още Петров, цитиран от Фокус.

„Средствата за изпълнението на проекта ще бъдат осигурени от бюджета на ЦГМ. Плащанията от страна на ЦГМ към фирмата изпълнител, която ще плати цялата сума първоначално, ще бъдат месечни, в рамките на период от 10 години. Драконови мерки сме взели спрямо изпълнителя и той ще подлежи на санкции при неизпълнение на задачата“ каза още Петров.

За 2018 предвиждаме 120 млн. лв. приходи от превозни документи, допълни той. „Към момента обслужваме около 1 млн. пътувания за целия градски транспорт на дневна база под земя и над земя. Приходите от продажба на превозни документ за 2016 година са 91 млн. лв. 105 млн. лева са приходите от закупуването на превозни документи за 2017 г. – този ръст се дължи на продажба на абонаментни карти. За 2018 предвиждаме 120 млн. лв. приходи от превозни документи. За 2015 година имаше 225 едногодишни продадени карти, за 2017 година те са над 20 000 броя“, допълни той.

Предстои доставка на нови 20 електробуса в София

Столична община е първата в България, която проведе конкурс и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в си...

На въпрос за какво се използват тези средства, Петров отговори следното: „Постоянното обновяване на градския транспорт струва пари – неговата поддръжка също“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София