НА ЖИВОВойната в Украйна

Спадът на руския автомобилен пазар се задълбочава

1359

Спадът на руския автомобилен пазар продължи през ноември, съобщи Асоциацията на европейския бизнес (AEB), цитирано от БНР. Продажбите на новите автомобили са намалели с до 61,6% на годишна база, тъй като затрудненият сектор усеща натиска от санкциите и пониженото търсене.

Продажбите са намалели, откакто Русия започна войната в Украйна в края на февруари. Последвалите санкции от страна на Запада възпрепятстваха достъпа до части и няколко чуждестранни производители спряха дейността си в страната.

ОЩЕ: Секретните бункери на Путин: От центъра на Москва до засекретено селце в Урал

AEB каза, че през ноември в Русия са били продадени едва 46 403 автомобила през ноември в сравнение с повече от 120 000 автомобила, продадени през същия месец на 2021 г. За първите 11 месеца на настоящата година продажбите на автомобили на руския пазар са намалели с 60,9%, посочи още Асоциацията на европейския бизнес.

Тъй като санкциите ограничават способността на Русия да поддържа функционирането на жизненоважни индустрии, Москва изпрати на Индия списък с повече от 500 продукта за потенциална доставка, включително части за автомобили, самолети и влакове, посочва Ройтерс. 

ОЩЕ: Скандирания "Тук не е Москва": Украински медии пишат за протеста пред Руската църква в София

Анализатори предполагат, че ограниченото търсене в цялата икономика, на фона на падащия жизнен стандарт и повишената инфлация, също е нанесло удар по автомобилния сектор.

От Actualno.com припомняме, че миналия месец Русия стартира производството на възродената марка автомобили "Москвич" от съветската епоха в завод близо до Москва, отстъпен от френския производител на автомобили Renault, което руските официални лица искаха да рекламират като знак за възстановяване от санкциите.

Новите руски електромобили се оказаха... китайски

ОЩЕ: Всичко за войната в Украйна

Наскоро в Русия беше обявено, че предстои старт на производството и на продажбите на електромобили от нова марка – Evolute, а сега излизат и първите подробности за тях. Оказва се, че под този бранд ще се предлагат копия на моделите на китайския концерн Dongfeng, като производството им бъде организирано в завода „Моторинвест“ в град Липецк. В него работят 2300 души, като там се сглобяват моделите на Changan.

Според новата информация, предоставена от китайски автомобилни медии, продажбите на Evolute първоначално ще стартират в 5 руски града - Москва, Санкт Петербург, Нижни Новгород, Краснодар и Сочи, като на по-късен етап предлагането им ще бъде разширено и с други региони. Официалните дилъри, които ще отворят в големите градове на Русия, ще предоставят техническо и гаранционно обслужване на моделите на Evolute.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Бивш премиер на Израел: Путин...
Олаф Шолц: Западните оръжия няма...
Пригожин се оплака: Украинците...
Ето чии крака целуна папа Франциск...
Военен експерт: Русия ще забележи...
Таен украински полк действа в...
Угледар се превръща в руска гробница,...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.02....
Зеленски: 1762 украинци са избягали...
Германия може да прати 160 танка...
Руски пенсионер опита да запали...
В Русия може да обявят антиваксърите...

Последни новини