Спасителят на богоявленския кръст в Асеновград е 32-годишен местен жител

3242
Спасителят на богоявленския кръст в Асеновград е 32-годишен местен жител
Снимка: Община Асеновград

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев награди Мартин Пеев, който „спаси“ богоявленския кръст от студените води на река Чая. Градоначалникът поздрави лично младия спасител и му връчи 10 литра червено вино и парична сума в размер на 200 лева. „С мъжка сила и с божията помощ Мартин представи всички наши съграждани в този ритуал днес, на Йордановден. Нека да благодарим на него, на Дядо Сионий, на отец Йордан и на всички свещеници, които измолиха Божията подкрепа за всички нас за цялата година, до следващия Йордановден“, посочи кметът от трибуната, специално изградена за празника в коритото на реката.

Д-р Грудев отправи послание и към празнуващите асеновградчани: „Честито Богоявление! Светъл ден. Божи ден. Йордановден е един от най-големите християнски празници, който е символ на единството и вярата. Нека се надяваме на мир и добруване, нека вярата ни обединява! На всички именици искам да поднеса своите искрени пожелания преди всичко за крепко здраве. Нека дните Ви бъдат изпълнени с благодат, почитайте името си и носете навсякъде със себе си светлината му и я множете!“

Празникът в Асеновград започна със света литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“, откъдето тръгна и литийното шествие. То премина през основни асеновградски улици и през центъра на града. Стотици местни жители и гости на Асеновград шестваха обединени от медените звуци на родопските гайди. Всички заедно достигнаха до магичното място, в което бе спасен Божият символ. Там бе извършен водосвет за здраве, а в ритуала се включиха 56 смели мъже. 32-годишният Мартин Пеев спасява кръста за пети път.

Сред участниците символично бе и Желязко – на 1 година и 10 месеца. Той е присъствал на ритуала и през миналата година. Родителите му са решили ежегодно да го водят на Йордановден и редом до големите мъже, Желязко също да потопи крачетата си за здраве в реката. Тържественото честване на Богоявление продължи с освещаване бойните знамена на 4-ти Артилерийски полк и празничен концерт от фолклорна музика. Пред сцената на обновения площад „Академик Николай Хайтов“ се изви празнично право хоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com