Специалист по хранене: Кога липсата на апетит може да е тревожна?

11461
Специалист по хранене: Кога липсата на апетит може да е тревожна?
Снимка: iStock/Guliver

Липсата на апетит може да бъде свързана, наред с други неща, с неправилно хранене, хранителни алергии или външни фактори, като например топлина. Понякога обаче причината е по-сериозна. Отвращението към храната може да възникне в случай на диабет, панкреатит или някои видове рак. 

Причини за липса на апетит

Липсата на апетит е симптом, който може да съпътства много състояния, разстройства и заболявания. Когато се търси причината, трябва да се обърне внимание на естеството на липсата на апетит (краткосрочна или дългосрочна) и на придружаващите я симптоми. По-долу са изброени възможните причини за загуба на апетит:

-    Неправилно хранене - може да доведе до недостиг на витамини и минерали. В случай на липса на апетит си струва да се обърне особено внимание на снабдяването с витамин А, витамини от група В, а също и с цинк. Друг проблем, свързан с диетата, може да бъде монотонното меню, както и невкусната или зле изглеждаща храна. реклама

-    Психични разстройства - липсата на апетит много често съпътства психични проблеми. Това важи с особена сила за депресията. Друга причина за отвращение към храната могат да бъдат хранителните разстройства, като например анорексията.

-    Заболявания на храносмилателната система - отвращението от храна може да е свързано и с проблеми като диария, повръщане, гадене, болки в корема или киселини, наред с други. Хората, страдащи от рефлукс, синдром на раздразнените черва или болест на Крон, също могат да изпитват затруднения да се хранят. 

Ако всеки ден дъвчете ДЖИНДЖИФИЛ, с тялото ви ще се случи ето това

-    Наличието на паразити - това са основно инфекции с острици, тении, човешки кръгли червеи и Giardia lamblia. 

-    Хранителни алергии - неприятните симптоми като коремна болка, диария или метеоризъм, също могат да доведат до загуба на апетит. Отвращението към храната е много често срещано при целиакия.

-    Онкологични заболявания - липсата на апетит може да е свързана с въвеждането на подходящо лечение, напр. лъчетерапия или химиотерапия, което е свързано с множество странични ефекти:. болки в корема, повръщане, проблеми с дъвченето или преглъщането.

-    Външни фактори - краткотрайната липса на апетит може да настъпи особено през лятото и да бъде причинена от високите температури на въздуха. Трябва да се помни обаче, че липсата на храна - отслабва организма, който по-трудно издържа на горещината.

-    Подражание на другите - това се отнася особено за липсата на апетит при децата, които могат да подражават на родителите си или на приятелите си от детската градина.

Лош апетит и хронични заболявания и лекарства

Липсата на апетит или дори нежеланието да се яде може да бъде резултат и от приема на някои лекарства, както и от хормонални проблеми, диабет, недостиг на стомашни киселини, гастрит, панкреатит, тироидит, анемия и злоупотреба с алкохол. Апетитът може да отслабне и по време на бременност и при възрастни хора.

Липса на апетит - последици за здравето 

Дългосрочната липса на апетит може да има много сериозни последици. Значителното ограничаване на храната може да доведе до прекомерна загуба на тегло, проблеми с концентрацията, сърдечносъдови проблеми, понижен имунитет, хормонални нарушения, анемия или намалена подвижност. При децата допълнително може да се наблюдава забавяне на растежа.

Разберете симптом на какво може да е отвращението от храна

Липса на апетит - лечение и домашни средства

Лечението на липсата на апетит зависи преди всичко от причината. В случай че симптомът е придружен от друго заболяване, на първо място се предприема лечение на основното заболяване. Струва си също така да се помни, че апетитът може да бъде стимулиран и с природни средства. 
На първо място си струва да се обърне внимание на дневното меню.

Диетата на човек, страдащ от липса на апетит, трябва да бъде стойностна. В нея не трябва да липсват витамини и минерали. 
Освен това приготвените ястия трябва да бъдат не само здравословни, но и вкусни. Ако имате проблеми със състава на ястията си, препоръчително е да се консултирате с диетолог, който ще ви помогне да съставите дневно меню.

Експертите подчертават, че в ситуация на загуба на апетит може да се окаже от решаващо значение и храненето в редовни часове, за предпочитане на по-малки порции. 
При липса на противопоказания си струва да се обърнете и към билките. Ментата, копривата, кимионът, куркумата и горчицата стимулират апетита. Добавянето на цинк също е добра идея.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com