Спектакъл „Седемте чудеса на България“ среща традиции с модерните изкуства в Русе

3873
Спектакъл „Седемте чудеса на България“ среща традиции с модерните изкуства в Русе
Снимка: Община Русе
Сдружение „Алтернативен свят Оренда” представят музикален пърформанс „Седемте чудеса на България“ в Русе. Събитието ще провокира възприятията на публиката и ще стимулира интереса й към изкуството, фолклора и живото културно наследство на България. Началото е на 29 септември от 20 часа на площад „Свобода“ 6. Осъществява се по покана и с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седем фолклорни области на България. Всяка от тях се отличава с богатство и многообразие на музикалното и танцовото народно творчество. Представени заедно фолклорните области показват пъстротата и разнообразието на българската култура и символизират нашето обединение. 

"Влез в моя сън" – концерт–спектакъл за началото на новия сезон на Музикалния театър

Националният музикален театър открива новия си сезон на 29 септември, неделя, от 17 часа с концерта –спектакъл “ВЛЕЗ В МОЯ ...

Младите певци и инструменталисти – ученици от Национално училище по изкуствата „Професор Веселин Стоянов“ в Русе ще „разказват“ истории от пиринската, странджанската, добруджанската, шопската, родопската, тракийската и северняшката фолклорни области. Автентичният фолклор ще бъде пресъздаден през техния поглед и става актуален и интересен за съвременното поколение.

Красотата на българския танц ще покажат танцьорите от Танцов състав „Хармония“ при РУ „Ангел Кънчев“, които ще приобщят публиката в действието на пърформанса чрез характерните за всяка област традиционни български танци. 

Впечатлява дигиталната сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области, създадена от Николина Недялкова. Спектакълът започва автентично, но постепенно се разгръща към съвременното звучене и завършва с обща песен, съчетание между автентичния български фолклор и модерния електронен звук на Десислав Георгиев – AuroraX.

Проект „Седемте чудеса на България“ се реализира в Русе с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух”, както и  програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

Две вечери уникално светлинно шоу в Пловдив (СНИМКИ)

В продължение на две вечери пловдивчани и гости на града имаха възможност да се насладят на уникално светлинно шоу. То е част от първия...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители