Спешна помощ: 65-70% от повикванията не са за спешни състояния

2008
Спешна помощ: 65-70% от повикванията не са за спешни състояния
Снимка: actualno.com

Между 65 и 70% от повикванията не са за спешни състояния. Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред Actualno.com.

На специален брифинг столичната Спешна помощ оповести цялата информация по случая с починалия в Елин Пелин мъж, за когото семейството му твърди, че не му е оказана медицинска помощ.

Катя Сунгарска съобщи, че на този адрес в Елин Пелин линейка е викана общо 6 пъти за 20 дни. "Първоначално бяхме извикани два пъти в един и същи ден заради гастритен проблем, за който не можем да помогнем. Втория път беше предложено на пациента да бъде хоспитализиран, но той отказа", каза Сунгарска.

Елементарна грешка проваля проект за милион в спешната помощ на Смолянско

Аритметична грешка от 92 лева проваля проект на стойност близо 1,2 млн. лева за строителство и обновяване на филиалите на Центъра за сп...

В следващите дни линейката пак е викана  за същия проблем, но хоспитализация е отказвана отново и отново, включително с подпис на съпругата върху документ за отказ.

"Този човек през цялото време е с установена пневмония, но те не ни викат за този проблем. На 18 срещу 19 ноември отново отива екип - вече за пневмонията. Отново е предложена хоспитализация, но той пак отказва. Заради ниската сатурация обаче лекарят го убеждава да постъпи в болница", казва Сунгарска.

Човекът бива настанен в Александровска болница, но там лекарите скоро преценяват, че той е за гръдна хирургия, каквото отделение при тях няма. Линейка го взима и го кара към "Софиямед", но в този момент се открива позитивен за коронавирус от неговото отделение и то веднага е затворено, за да не се разнася зараза. Така пациентът се оказва, че е бил контактен. Съпругата му е предупредена, че ако не се намери място в болница, мъжът ѝ ще бъде върнат у дома. Така и става.

Д-р Диди Кацарова е лекарят от линейката, закарала мъжа обратно в дома му. Тя разказа как при връщането в двора на семейството доста бързо се събрали 10-15 души, които се държали агресивно и обиждали спешния екип. Това я накарало да потърси помощ от полицията. Междувлменно семейството поема пациента и го вкарва в къщата. "Близките вече го бяха включили на кислороден концентратор, с който живее вкъщи. Човекът се влошаваше, ние помагахме, но в стаята имаше 10 човека, които бяха много агресивни", казва д-р Кацарова. По думите ѝ събралите се хора крещели по нея, снимали я с телефоните си и излъчвали на живо във Facebook ставащото. След сърдечен масаж и оказана първа помощ, мъжът все пак умира. Медицинският екип успява да излезе от къщата с помощта на полицията.

Заради коронавируса: В Шотландия и Северна Ирландия молят военните да помагат на "Спешна помощ"

Шотландското правителство поиска министерството на отбраната да окаже помощ на службите за "Спешна помощ". Подобен призив беше отправен...

"Заради този случай филиалът ни в Елин Пелин се лишава от два екипа. Колегите излязоха в болнични, тъй като подобни случаи оказват физическо и психическо влияние", поясни Сунгарска. "Спешна помощ по никакъв не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, за немарливо отношение и всякакви други обвинения към нас", подчерта още говорителят на Спешна помощ.

Междувременно съпругата на починалия Илона Александрова сподели във Фейсбук брифинга на Спешна помощ и написа: "Лъжи много лъжи искам истината". Александрова разказа по-рано цялата история:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване