Спестяванията на домакинствата достигнаха 72 млрд. лева

4128
Спестяванията на домакинствата достигнаха 72 млрд. лева
Снимка: iStock

Спестяванията на домакинствата в българската банкова система не спират да нарастват, достигайки рекордни измерения в края на 2022 година.

Депозитите на домакинствата възлизат на 72.03 млрд. лева към края на месец декември 2022 година, сочат данните на Българската народна банка. Сумата, която се равнява на 46.6% от брутния вътрешен продукт на страната, нараства с 8.3% на годишна база, като засилва темпа на растеж спрямо предходния месец ноември, когато годишното увеличение бе 7.9%.

Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

Лихвите по срочните депозити у нас започнаха да нарастват на фона на затягането на паричната политика от страна на Европейската централ...

Въпреки засилването на растежа в края на годината, увеличението на депозитите на домакинствата (и НТООД) през 2022 година е по-слабо спрямо предходните две години. През 2021 година сумата по депозитите скочи с 9% спрямо края на предходната година, а в края на 2020 година годишното увеличението възлизаше на 9.7%. 

През миналата година се наблюдаваше изразено закриване на депозити за по-дребни суми, но в крайна смета понижението бе компенсирано от нарастване на влоговете, съхраняващи по-големи средства. Според някои експерти, нарастването при по-високия сегмент отразява бурния пазар на жилищни и потребителски кредити през 2022 година.

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Рекордното нарастване на депозитите на домакинствата се случва въпреки ускорената инфлация и нулевите лихви по срочните банкови влогове. Очаква се лихвите по депозитите да тръгнат нагоре заради затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Този процес вече започна да се случва при някои нови депозити.

Депозитите на домакинствата намаляха с 265 000 броя за година

Броят на депозитите на домакинствата в българската банкова система продължава да намалява, като в същото време общата сума по всички вл...

Депозитите на нефинансовия бизнес също нарастват значително през 2022 година, като достигат 40.211 млрд. лева в края на декември, сочат данните на БНБ. Сумата нараства с цели 26.6% на годишна база (+26.5% месец по-рано).

Депозитите на финансовите предприятия нарастват със 17% на годишна база през декември 2022 година (2.3% годишно повишение през ноември 2022 г.) и в края на месеца достигат 4.213 млрд. лева.

Общият размер на депозитите на неправителствения сектор у нас достига 116.4 млрд. лева (75.4% от БВП) в края на 2022 година, като сумата нараства с 14.3% на годишна база (+13.4% годишно увеличение в края на ноември).

 

БНБ очаква значително повишение на лихвите по кредити и депозити

Лихвите по кредитите и депозитите у нас може да се повишат значително спрямо настоящите нива в резултат на действията на Европейската ц...

*Сектор Домакинства и НТООД включва срочните депозити на физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Световната банка обяви възможно ли е приемането на еврото в България през 2025 г.? (СНИМКИ)

ЕК ще ни помага в кампанията за еврото с проучвания и семинари

ING: Крахът на долара е преувеличен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com