НА ЖИВОВойната в Украйна

Списъците за социално слаби и транспортирането на дърва - основни проблеми пред сектора

1159

“Основният проблем е с транспортирането на дървата, защото тази услуга е частна и вдига двойно цената на дървата. Решение може да бъде тези, които товарят и разтоварват дървата да плащат данъци". Това заяви Дамян Дамянов, представителят на Югозападното държавно горско предприятие, по време на заседанието на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми, предаде БГНЕС.

"Друг проблем е списъците, които се изготвят - по тях трябва да стане ясно кои ще могат да се възползват от дърва на по-ниски цени. Решение може да бъде горските стопанства и предприятията да обезпечават социално слабите групи от населението по установения от държавата ред, а всички останали да са на общия пазар за дървесина. Тези проблеми искаме да се разгледат от депутатите”, допълни Дамянов. 

Десислава Танева от ГЕРБ се съгласи, че може би в краткосрочен план би било добре да има дефиниция за социално слабите, за да нямат затруднения държавните горски предприятия. “Ако имаше национален план, че войната в Украйна ще доведе до негативни последици за нас, че ще има поскъпване на енергоизточниците, може би щеше да е друго сега”, коментира Танева.

Румен Йончев от Български възход пък възрази срещу твърдението на Дамянов да се премине към свободния, общ пазар на дървесина. “Така ще се вдигнат цените до небето. Друг проблем е нуждата от по-ниски цени на дървата за социално слабите хора от населението, който проблем не е обект на нашата комисия. Трябват други, ефективни решения”, уточни още Йончев.

Представителят на Югозападното държавно горско предприятие, подчерта, че към момента няма населени места, където да има проблем със снабдяването на дърва с огрев, въпреки че в началото на сезона е имало проблеми с високите цени, които са давали промишлените предприятия. “Добитата дървесина се увеличи спрямо миналата година, тъй като последните години имаше отлив от търсенето на дърва за огрев. Тази година поради високите цени на газа следователно има тотално презапасяване”, отбеляза още той.

“Проблемът е и високият брой места, от които се добива дървесината. Преди бяха 50 сега са 400, това са огромни транспортни разходи. Трябва промяна в наредбата”, изтъкна от своя страна Деян Дечев от БСП.

Явор Гечев: Дървата за огрев се оказаха едно от най-ценните неща

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази година и най-евтиното гориво. Успяхме до голяма степен да наваксаме изоставанията, дор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Прогноза за времето - 30 януари...
Най-важното за деня, 29 януари...
Седмична прогноза за времето...
Нено Димов: В ареста имах изобилие...
Откриха невредим 20-годишния...
Сийка Милева: Употребили алкохол...
НСИ: Близо 800 000 българи са в...
Критики срещу министър Минеков...
Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва...
КЗП не е разгледала клаузата,...
Прогноза за времето - 29 януари...
Прогноза за времето - 29 януари...

Последни новини