Според Захариева българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език

1686
Според Захариева българите в Украйна имат гарантирано изучаване на майчиния език
Снимка: БГНЕС

"Административно-териториалната реформа в Украйна няма да разпокъса българската общност в страната. „Към момента е гарантирано изучаването на майчин език за етническите българи." Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от трибуната на Народното събрание за правата на етническите българи в Украйна. 

В отговор на въпрос от депутата и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова за предприетите от МВнР действия за защита правото на етническите българи в Украйна да изучават майчиния си език, министър Захариева отбеляза, че промените в украинското законодателство дори дават възможност за разширяване на изучаването на български език в страната.

Тя заяви, че в момента в Украйна български език като майчин език се изучава в 42 украински държавни учебни заведения. В същото време има и изключително добре развита система от 75 български неделни училища.

Вицепремиерът подчерта, че българските власти не престават да следят ситуацията с изучаването на майчиния език от етническите българи в Украйна като този въпрос се поставя на различни нива. Дискутиран е и включително по време на политическите консултации между министерствата на външните работи на ниво заместник-министри в Киев в края на март.

Министърът припомни и, че украинската държава е гарантирала, че новият закон няма да попречи на изучаването на майчиния език с подписването на специална декларация между министерствата на образованието на двете страни. През май предстои и подписване на протокол към тази декларация.

Митов обеща България да внимава за мобилизацията на етнически българи в Украйна

България ще проучи въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна, увери външният ни министър Даниел Митов. "Първо трябва д...

„Постоянно повдигаме този въпрос и го следим. Гарантирането на изучаването на майчини език ще стане в още по-пълна степен след подписването на протокола между министерствата на образованията“, заяви Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда и призова много внимателно да се наблюдава административно-териториалната реформа в Украйна да не доведе до разпокъсване на българската етническа общност. Въпросът се повдига постоянно от българска страна – включително на срещата между българския премиер и украинския президент, и на срещите на министъра на външните работи с украинския й колега.

„Имаме устни гаранции , че това няма да се случи. Но смятам, че трябва много внимателно да наблюдаваме този въпрос. Всяка държава има право да извършва административна реформа, но тя не трябва да бъде такава, че да се разпокъсва българското малцинство.

Надявам се с общи усилия бъдещата реформа да не намали представителността на българската общност в регионалните и в националния парламент на Украйна“, заяви Екатерина Захариева и благодари на всички парламентарни групи за подкрепата по тази тема", добави тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика