Спорт и медитация спасяват от депресия

4781
Спорт и медитация спасяват от депресия

Съчетаването на медитация и аеробни упражнения може да съкрати симптомите на депресия с 40%, сочи изследване, публикувано в сп. Translational Psychiatry.

Учените за първи път са изучили влиянието на душевното състояние на хората с комбинирана програма с включени занимания по медитация и аеробни упражнения.

Тренирайте сега, за да не сте в депресия на старини

Канадски учени изследвали данни от последните 26 години и те показали, че хората, които правят упражнения като млади, е по-малко вероят...

Американските изследователи от Университета Рутгерс в Ню Джърси са наблюдавали 22-ма студенти, страдащи от депресия, и 30 психически здрави студенти в продължение на осем седмици.

В този период от време доброволците посещавали две занимания на седмица, включващи 30 минути медитация и 30 минути аеробни натоварвания. Те трябвало и да превключат своето внимание върху дишането, когато се потапяли в мисли за миналото или бъдещето. Това помагало на участниците в експеримента да се съсредоточат върху моментните изменения.

В края на изследването студентите, страдащи от депресия, съобщили за намаляване на симптомите (с 40%). Освен това те изразходвали по-малко време за преживявания по повод на негативни ситуации и почувствали по-голяма мотивация, като успели да погледнат на живота си в по-положителна светлина. Подобрения се наблюдавали и у доброволците, които не страдали от депресия.

Според изследователите, в сравнение с дълготрайното лечение, съчетаващо психотропни препарати и психотерапия, представеният от тях метод е евтин и достъпен за всеки. Той може много бързо и ефективно да помогне в борбата с депресия, отбелязват учените.

Депресията е физиологично, а не психическо заболяване

Възникването на депресивно състояние протича в хипокампа – област от главния мозък, която отговаря за състоянието на стрес, памет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...