НА ЖИВОВойната в Украйна

Срещата на ДПС и Габровски: Разговор за нормалността и културен обмен на идеи

1675

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски се срещна с представители на ДПС в зала "Изток" на Народното събрание. Това бе единствената му среща за днес след като от "Продължаваме промяната" и от "Възраждане" отказаха такава. 

ОЩЕ: Срещите на Габровски с политическите сили: Ще отидем, няма да отидем

Проф. Габровски заяви, че задачата, с която е натоварен е съставяне на правителство, е доста тежка. "Желанието ми е като представител на гражданското общество, да помогна за един по-нормален тон", заяви кандидатът за министър-председател. Според него този тон е непродуктивен и ни вкарва от избори в избори. "Благодаря ви, че сте тук, това е един жест, който отваря вратите за диалог и един културен добър начин за обмяна на идеи", заяви още проф. Габровски. 

От своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поздрави проф. Габровски с отговорността, която поема в тази критична за страната ситуация. "Радваме се да чуем, че на политическият терен тръгва да се търси нормалността", каза Карадайъ. Той подчерта, че нормалността за ДПС не е чужда тема и припомни, че за това призовават от 2016 г.  Карадайъ изрази съгласие, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, биха затруднили прехода към тази нормалност.  Според ДПС освен нормалността е нужно и друго. "В страната има много проблеми и за да има един кабинет, трябва да има яснота какво ще прави този кабинет и как ще го прави", отчете той и подчерта, че структурата ни на държавно управление е много демократична, точна, изпитана и ясна. Той заяви, че за ДПС е важен персоналният състав на кабинета и изрази очакванията си за програма. 

Проф. Габровски каза, че няма да издаде нищо за персоналния състав на кабинета. "Това, което мога да ви кажа, че това са професионалисти с добро име. Безспорно всеки от нас има своите пристрастия и виждания. В случая не става дума за някой, който не е имал никога политически виждания", добави още той. Кандидат-премиерът заяви, че не може да влезе в детайли за програмата си, но уточни че аксиоматични ще са точките за стабилизиране на държавата, Плана за възстановяване и устойчивост, Еврозоната и Шенген, както и енергийната криза. 

Диалог се заформи по темата за върховенството на закона. Проф. Николай Габровски подчерта, че има нагласа и лично би се опитал да бъде медиатор, дори и гарант в търсене на конституционно мнозинство за промени, които да подобрят контрола над главния прокурор.  От ДПС смятат, че темата за върховенството на закона се експлоатира от политиците и ползват понятието реформа в съдебната система, за да се опита Народното събрание да кадрува в съдебната система. По думите му са малко политиците и партиите, които правят нещо по тази тема. 

ОЩЕ: "Допирни точки" и уважение без подкрепа: Първи разговори за кабинет на Габровски и нито крачка напред (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Росица Матева уверява, че ЦИК...
Пет от деветте служебни правителства...
Димитър Ганев: Предизборната...
Даниел Лорер: Хората искат решения...
По искане на ГЕРБ: Конституционният...
Петър Витанов: Предоговарянето...
ДАНС предали справката за Gemcorp...
Николай Нанков: Шишков е възложил...
ДБ са питали най-много в 48-ия...
Послания на изпроводяк на 48-ото...
Анкета: Как депутатите оценяват...
Стана ясно кога новият-стар служебен...

Последни новини