Сръбските власти върнаха две паметни плочи на българите в Босилеград

2752
Сръбските власти върнаха две паметни плочи на българите в Босилеград

Органите на сръбската полиция в Босилеград и съдът в сръбския град Враня върнаха днес двете плочи с имената на жертвите от погрома в Босилеградско през май 1917 г., съобщиха от културно-информационния център на българите в Босилеград.

Така обещанието, което даде президентът на Сърбия Александър Вучич на срещата му с българския държавен глава Румен Радев преди няколко дни в Димитровград, вече е изпълнено.

535 000 евро годишно за българските медии в Сърбия, решават и въпросите с имената и учебниците

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия. Това потвърдиха днес след срещата с представители на българското м...

Паметните плочи бяха изработени по повод 100 години от погрома в босилеградските села, станал на 15 и 16 май 1917 г. за отбелязване на паметта на жертвите и иницииране на процеса за национално помирение между българи и сърби.

Едната бе отнета миналата година от органите на МВР по нареждане на кмета на Босилеград Владимир Захариев и не бе върната в законоустановения срок.

Другата, със същото съдържание и композиране беше задържана на 11 май т.г. от митническите органи на ГКПП „Рибарци-Олтоманци“.

Президентът на Сърбия Александър. Вучич лично се ангажира плочите незабавно да бъдат върнати на представителите на българските организации в Босилеград. Върнатите паметни плочи са първият постигнат резултат от посещението на президента Румен Радев в Белград, коментират сънародниците ни от Западните покрайнини.

Сръбският посланик: Българите в Западните покрайнини си създават проблеми сами

Причината за проблемите на българите от Западните покрайнини са "временни несъгласия в самата общност". Такова мнение изрази сръбският ...

КИЦ „Босилеград“ пое ангажимента да съхранява паметните плочи, а българските организации в Босилеград скоро ще възобновят административната процедура пред общината в Босилеград за поставяне на паметна плоча с имената на жертвите от погрома отпред 101 години в центъра на Босилеград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com