Стана ясно защо на някои мъже им се раждат само дъщери

20330
Стана ясно защо на някои мъже им се раждат само дъщери
Снимка: iStock/Guliver

От часовете по биология всеки знае, че за определянето на пола на плода има влияние мъжкият генетичен материал. В нашето съвремие все още науката не е открила всички съществуващи гени и няма пълна сигурност за това каква е предразположеността на човека за сформиране на поколение - дали ще има само синове, или само дъщери. Но все пак, всички сме чували приказки от бабите и дядовците за причините защо един мъж има само дъщери. Нека погледнем и от научна гледна точка на база фактите, с които разполагат учените до момента:

ДНК и родословие

За наследствената информация отговарят хромозомите - те носят информация както за външните белези на индивида, така и за неговите способности. Те са изградени от протеин и една ДНК молекула. Наясно сме, че половите хромозоми са x и y и следователно - женска и мъжка молекула. Мъжкият хормон тестостерон синтезира и двата вида молекули, докато женските органи могат да произвеждат само х-хромозоми. Ако имаме само х - на бял свят ще се появи момиче, а ако присъства и у - момче. От научна гледна точка се твърди, че х-спрематозоидите имат по-дълъг живот от у-сперматозоидите, но все пак влияние оказва и индивидуалното състояние на мъжа. 

Възможно е провеждането на спермографско изследване, благодарение на което да се изчисли максимално приблизително разликата в продължителността на живота на х и у молекулите. По този начин може да се дадат и съвети колко дни преди овулацията на жената е препоръчително да се осъществява половият акт преди да умрат молекулите. 

Процедурата обаче не е особено достъпна от финансова гледна точка и по-скоро се извършва при трудности със зачеването, а не за да се изчисли кой е най-подходящият момент за зачеването на син или дъщеря.

Разбира се, немалко влияние оказват и гените на бащата за определянето на пола на бъдещото дете. Учените от британския университет в Абъристуит проведоха проучване върху няколко двойки, очакващи своето дете. В изследването са включени 927 семейства и са разгледани техните родословни данни. По този начин цялостната картинка на статистиката включва около половин милион души. Резултатите от проучването сочат, че при бащите с много братя е по-вероятно да се очаква раждането на момче. Докато момиче е по-вероятно да се роди при баща с повече сестри и лели в семейството, отколкото братя или чичовци например. 

Друго интересно откритие е, че момичетата се раждат най-често в семействата, в които хората са с кръв от първа или втора група, а момчетата - с трета или четвърта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com