Станишев няма да се кандидатира за нов председателски мандат в ПЕС

2283
Станишев няма да се кандидатира за нов председателски мандат в ПЕС
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев няма да се кандидатира да оглави за пореден мандат  партията на европейските социалисти (ПЕС). Това обяви самият той на пресконференция в БТА. Той съобщи, че вчера е изтекъл срокът за подаване на кандидатурите за предстоящия през октомври в Берлин конгрес на ПЕС и подчерта, че е държал да оповести решението си тук, в България.

Причините са политически, каза той. "Една партия не може да назначи президент на ПЕС, но и не можеш да си президент на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна и авторитетна партия, както в ЕС, така и в страната-членка", посочи Станишев. "Две са условията - личен авторитет и авторитет на партията. Можеш да караш известно време на личен авторитет, но не безкрайно", добави той.

БСП загуби много доверие, и европейска идентичност, посочи той и каза, че "няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан, да излъчи президент на ПЕС".  От 2017 г. председателят на БСП не е идвала на нито една среща, конгрес или съвет на ПЕС, посочи Станишев.

Вчера вечерта е пристигнала е номинация за Стефан Льовен, който до миналата година беше премиер на Швеция, съобщи Станишев и каза, че е сигурен, че той ще се справи отлично със сложната задача да координира усилията и приоритетите на членуващите партии в европейското социалистическо семейство. Шведските социалдемократи са една от най-автортетаните партии в семейството, така че е закономерно нейният представител да бъде на тази позиция, коментира той.

Резюмирайки своите мандати и 11 години работа в ПЕС, изтъкна инициативата на "европейския социален стълб", европейските фондове и посочи, че за България са заделени 5 млрд. лв. и че с кохезионната политика и Фонда за регионално развитие, средствата за страната ни за следващия период възлизат на 20 млрд. лева. В периода 2014 - 2020 г. само за България финансирането е над 100 млн. лв. по линия на европейската младежка гаранция, която беше първата политическа инициатива, която стартирах още като временен председател на ПЕС, разказа Станишев.

Като най-голям мащабен успех на ПЕС той посочи фонда "Следващо поколение на ЕС", свързан с ковид-кризата. "Общият обем по тази програма е 806 млрд. евро, като само за България безвъзмездната помощ е 6.3 млрд. евро, въпреки че сме много закъснели и нищо не е усвоено", добави той и изреди още инструменти, по които България се подпомага.

Станишев: Има условия за вождизъм в БСП - така копираме ГЕРБ

Аз съм силно разтревожен от състоянието на БСП. Тук въпросът опира до инстинктите за самосъхрание на БСП. На Конгреса днес трябва да ст...

За Фонда за справедлив преход, Станишев е категоричен - зеленият преход не може да бъде успешен, ако не е социален.

Сега навлизаме в много рисков етап за Европа и света, който е свързан с войната в Украйна и цялостните промени в икономически и политически план, отбеляза лидерът на ПЕС. 

За семейството на европейските социалисти той изтъкна, че днес ПЕС имат 6 премиера в ключови страни, в това число Германия, Испания, Португалия, в скандинавски страни, имат още 6 правителства, в които социалистите управляват в коалиция и имат 9 еврокомисари, което по думите му, е значима институционална сила и в Европейския съвет, и в Европейския парламент, и никой не може да я заобиколи, без да се съобразява с нейните приоритети. "Ние сме най-сплотеното семейство на европейската сцена", подчерта той и отбеляза, че това не означава, че бъдещето на Европа и на ПЕС е безоблачно.

Виждаме множество кризи, които се наслагват, взаимно се подхранват и създават много  опасности за Европа – кризата с енергоресурсите и цените, инфлацията, виждаме икономическата зависимост на ЕС от външни фактори, каза още Станишев и допусна навлизане в стагфлация

По думите му, трябва да сме с много широко отворени очи и с много концентрирано мислене извън стандартите, за да преодолеем предизвикателствата пред европейската икономика, които ще повлияят на социална Европа. 

Станишев: Ако изпуснем шанса за модернизация на икономиката, ще затвърди България на дъното

За първи път Европа има толкова масиран инструмент, пакет за икономическа подкрепа в тази тежка криза. Това заяви пред БНР лидерът на П...

Производствена сигурност и стабилност, дигиталната революция са свързани с огромни рискове от социално изключване, от създаване на класа от ненужни хора и огромни напрежения, посочи още Станишева и подчерта, че всички тези обстоятелства изискват ляв прочит.

"Живеем в период в който войната е реалност и има опасност да ескалира и да въвлече стъпка по стъпка и Европа", каза още той и припомни, че европейският проект винаги е бил проект на мира.

Задължение на политиците е да търсят решения, подчерта той по отношение на България. "Независимо от политическите спорове, трябва да се тръгне към търсене на консенсус по основни национални приоритети. Някакви общи стожери трябва да има. Хората очакват от политиците работещи решения а не само кавги", подчерта Станишев.

Според него България има нужда от голяма и силна левица, която да печели избори, не да бъде периферна или присъдружна, а да бъде стабилизиращ факто и генератор на идеи, които да дадат перспектива на страната и заяви, че това ще бъде негова лична кауза.

Той отказа да съобщи дали възнамерява да се кандидатира за председател на БСП и дали смята отново да стане премиер. "За мен каузата левицата да бъде силна отново, ще бъде лична кауза. Ще работя за колективно усилие левицата да бъде силна отново, под каква форма - ще видим след време", каза Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика