НА ЖИВОВойната в Украйна

Статуя на Херкулес е открита при ремонт на канализация в Рим

5333

Статуя на Херкулес е открита в Рим, Италия, по време на ремонт на канализационната система под парка Appia Antica.

Статуята очевидно принадлежи към имперския период (27 г. пр.н.е. – 476 г. от н.е.). Намерена е под земята в района на прочутия исторически път Via Appia, който свързвал Рим с Гърция, Египет и Мала Азия. На всяка римска миля от пътя имало стълб, който обозначавал разстоянието, и надпис кой император е управлявал по това време. На всеки 19 мили имало обособени места за отдих. Via Appia се свързва и с въстанието на Спартак. След потушаването му 6000 воини са разпънати по протежението на пътя. 

който свързвал Рим с Гърция, Египет и Мала Азия. На всяка римска миля имало стълб, който обозначавал разстоянието, и надпис кой император е управлявал по това време. На всеки 19 мили имало обособени места за отдих. 
Via Appia се свързва и с въстанието на Спартак. След потушаването му 6000 воини са разпънати по протежението на пътя. 

Parco Archeologico dell’Appia Antica

„Мраморната статуя е в реален размер, която, поради присъствието на тояга и лъвска кожа, покриваща главата му, със сигурност можем да идентифицираме като представляваща Херкулес“, казват археолозите.

Откритието е направено по време на труден ремонт на канализационни тръби от миналия век, които се срутили. Разкопките достигнали дълбочина 20 метра и, както често се случва в Рим, се извършвали в присъствието на археолози.

През ноември миналата година в мрежа от бани, построени от етруските в Тоскана, беше открита „изключителна“ находка от бронзови статуи, запазени хиляди години благодарение на калта и горещата вода.

24-те частично потопени статуи, които датират отпреди 2300 години и се смятат за най-значимата находка от този вид за последните 50 години, включват спящ ефеб, лежащ до Хигия, богинята на здравето.

ОЩЕ: Руини на неизвестен римски град са открити в Египет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Експлозии на свръхнови влияят...
Теорията с календара се провали....
Харвардски физик планира експедиция...
Какви са тези дупки на дъното на...
Изгубеният Град на цезарите:...
Пот от пръста открива рак на гърдата...
Невероятни инструменти на 7000...
Учени секвенираха генома на Бетховен,...
Акцентите по National Geographic...
3500-годишен недовършен обелиск...
Древна фреска със знаците на Зодиака...
Картите Таро не са били предназначени...

Последни новини