Стоянов: Трябва ни пълна ескадрила F-16, 8 изтребителя не са достатъчни за Air Policing

2350
Стоянов: Трябва ни пълна ескадрила F-16, 8 изтребителя не са достатъчни за Air Policing
Снимка: БГНЕС

Страната ни трябва да има пълна ескадрила многоцелеви изтребители. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов, след като благодари на депутатите за приетото днес в Народното събрание решение за придобиване на нови 8 изтребителя F-16, внесено от служебния кабинет.

То бе гласувано на първо четене с подкрепата на 162 народни представители. „Първите 8 изтребители F-16 Block 70, които ще дойдат през 2025 г., са крайно недостатъчни за носене на бойно дежурство по Air Policing. Световните тенденции показват, че изправността, която може да се поддържа, е 70%. Това означава, че ще разполагаме с 6 изправни самолета. Два от тях ще бъдат постоянно на дежурство и само с 4 самолета дежурните авиатори трябва да се подготвят и да летят. Това означава по-малко от 50 часа на авиатор годишно. Счита ли някой, че с по-малко от 50 часа може да се пилотира нов боен самолет? Затова трябва да имаме пълна ескадрила", аргументира се Стоянов защо е необходим втори проект за инвестиционен разход.

Служебният кабинет с две важни решения за F-16

На заседанието на Министерски съвет днес - 20 октомври, бяха взети две важни решения за Министерството на отбраната. Едното е за създав...

Той подчерта, че по първия договор за изтребителите F-16 Block 70 няма достатъчно въоръжение, пълен боекомплект за всичките осем самолета, въоръжение „въздух – земя“ и високоточно оръжие. „Във втория договор се предвижда да се доставят и допълнително резервни двигатели, допълнително радиолокационни станции и допълнителни контейнери за целеуказване, както и допълнително въоръжение“, изтъкна Стоянов, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Припомняме, че новите осем изтребителя трябва да пристигнат у нас през 2027 г. Тяхното закупуване беше планирано още през 2019, за да може България да разполага с цяла ексадрила.
Първите поръчани от САЩ 8 изтребителя трябва да пристигнат в началото на 2025 г., след като поръчката се забави. България е поискала оферти за заместващи самолети от САЩ, Франция, Нидерландия, Швеция и Израел. Засега отговор има от Швеция за „Грипен“ и от Франция за „Мираж-2005“, както вече обяви министър Димитър Стоянов.

Припомняме, че новите осем изтребителя трябва да пристигнат у нас през 2027 г. Тяхното закупуване беше планирано още през 2019, за да може България да разполага с цяла ексадрила. Първите поръчани от САЩ 8 изтребителя трябва да пристигнат в началото на 2025 г., след като поръчката се забави.

Стоянов днес подчерта, че е необходима транзитна платформа, без която България няма да може да охранява въздушното си пространство от края на 2023 г. до 2029 г., когато се очаква да бъдат усвоени изтребителите F-16.

Проектът предвижда придобиване на още осем самолета F-16 Block 70, както и на въоръжение „въздух – въздух“ и „въздух – земя“,  средства за наземно обслужване и обучение на личен състав, необходими за експлоатацията на 16 самолета F-16 в България. Средствата ще бъдат изплащани разсрочено в период от 10 години.

Военният министър: Служебното правителство не купува самолети, само събира оферти

Служебното правителство не купува самолети. Служебното правителство събира оферти. Това каза министърът на отбраната в служебния кабине...

С окомплектоването с авиационна техника и въоръжение на една ескадрила многоцелеви изтребители (16 самолета F-16 Block 70) ще бъдат изградени нови способности на Военновъздушните сили. Това ще позволи изпълнението на широк спектър от задачи в национален и колективен формат. Ще се осигури възможност за ефективна подготовка на летателните екипажи. Ще се повишат и способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на Република България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО (NATINAMDS), уточняват от ведомството на Стоянов.

ОЩЕ: Стоянов: Няма как в момента да дадем тежко въоръжение на Киев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика