Столична община ще реновира знакови исторически обекти

905
Столична община ще реновира знакови исторически обекти
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще разгледа доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова за отпускане на 300 000 лева от бюджета на Столична община за ремонт и поддръжка на знакови исторически обекти в столицата. Сред тях са:

Старинната църква „Свети Николай Мирликийски-Чудотворец“, която се намира в центъра на града срещу  Софийската митрополия. Това е един от най-старите храмове и се счита, че първоначалната сграда е изградена от самия император Константин Велики - провъзгласителят на християнството като официална религия в Римската империя. По-късно, през средновековието (XIII в.) севастократор Калоян издигнал резиденцията си върху основите на Дворцовия комплекс и съградил нова църква върху основите на раннохристиянската. Има сведения, че храмът е бил обновен през Възраждането. На 30 март 1944 г., по време на бомбардировките над София, оцелялата дотогава средновековна трикорабна базилика "Св. Николай Мирликийски-Чудотворец" е напълно разрушена. Днешната малка църква е изградена през 50-е години на XX в. по настояване на патриарх Кирил. За спомен от някогашния старинен храм са оставени части от средновековния градеж, които и днес може да се видят ниско долу от северната страна, във вътрешността на църквата. Най-голямата ценност и светиня на храма е чудотворната икона на Св. Николай Мирликийски, останала по чудо невредима след разрушителните бомбардировки от 1944 г. 70 хиляди лева ще бъдат насочени за конструктивно укрепване на храма с цел запазването му като недвижима културна ценност от национално значение.

Японската градина в столичния зоопарк е обновена

13 години след откриването на Японската градина в столичния зоопарк, от днес тя е обновена и отново привлича посетители с уникалната си...

Храмът "Свети пророк Илия" се намира в столичния квартал Княжево. Източници твърдят, че основният камък на княжевския храм „Св. пророк Илия” е бил тържествено поставен на 4 юли 1888 г. от Софийския митрополит Партений. Вследствие на високи подпочвени води, влагата прониква много активно в стените и зидовете на храма. Поради тази причина основите на сградата се рушат. Влагата причинява и много сериозни щети на иконописите в храма. Поради тази причина църковното настоятелство се обръща с молба за отпускане на средства за защита и възстановяване на външните ивични основи на храма чрез дренажни и канализационни инсталации, за което ще бъдат разходвани 55 хиляди лева.

Църквата „Света Богородица – Живоприемний източник“, в район „Подуяне“ и, която е построена през 1881-1882 с дарения от жителите на едноименното село и околните местности. Тя е кръстообразна, с 3 купола. Построена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена 1889 г. Освещаването е станало лично от софийския митрополит Мелетий през 1883 г. През м. октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава със своята любима Лора Каравелова. През 2007 г. тържествено е отбелязана и 125- годишнината от построяването на храма. Днес църквата се нуждае от строително-ремонтни работи по външната част и поради това ще бъдат отпуснати 60 хиляди лева.

50 хиляди лева се планира да бъдат инвестирани в  изграждането на православен храм в район „Изгрев“, каквото желание жителите на района отдавна имат. Спешен ремонт за 15 хиляди лева ще бъде извършен по покрива и фасадата и на Централната софийска синагога. 50 хиляди лева ще бъдат насочени за ремонт на покрива на Образцово народно читалище „Антон Страшимиров-1926“, в което се намира емблематичното кино „Влайкова“. Читалището развива разнообразна дейност - уроци по ударни инструменти, китара, пиано, солфеж, както и школа по певческо майсторство за деца, уроци по английски, испански език, математика, предлага театрални школи, класове по пеене, танци и актьорско майсторство. През изминалата година чрез дарителска кампания са събрани близо 73 000 лева, с които е закупена модерна дигитална прожекционна машина и сега последното останало квартално кино предлага на зрителите си всички премиерни филми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София