Стотици пловдивчани превзеха Бунарджика за второто издание на „Пътят към върха“

1225
Стотици пловдивчани превзеха Бунарджика за второто издание на „Пътят към върха“
Снимка: Община Пловдив

Повече от 50 музиканти участваха в 6-те концерта на 6-те сцени по маршрута на проекта „Пътят към върха“, провел се вчера. Дългоочакваното събитие вдъхнови стотици пловдивчани от всички възрасти, независимо от дъжда, да изкачат един от най-обичаните пловдивски хълмове – Бунарджика. Кулминацията на празника започна точно в 20 часа на последната сцена на върха на хълма, най-напред с нажежаващите сетове на DJ Мартин Денев, а след тях с невероятния концерт на прочутия композитор, пианист и диригент Антони Дончев с оркестър All Star Bigband, съставен от най-изявените джаз музиканти в България, които изпълниха пиеси от Джо Завинул, Дюк Елингтън, Гордън Гудуин, Кристиян Елзесер, на българските майстори Йосиф Цанков, Милчо Левиев, Васил Спасов, Ангел Заберски – син и много други, аранжирани по изключителен начин. Сред музикантите от оркестър All Star Bigband, рожба на желанието и визията на Антони Дончев, публиката разпозна имена като Димитър Льолев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Николай Карагеоргиев, Димитър Карамфилов, Атанас Попов. Със сигурност всеки един от бенда би бил гордост за който и да е от големите световни оркестри, единодушна бе публиката.  

Празникът, който се провежда за втора година под името "Пътят към върха", този път бе под мотото „BRASS ON THE HILL“. Идеята на организаторите от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и район „Централен” отново бе цялата зона на Бунарджика да се превърне в пространство за музика. Куратор на програмата отново бе екипа на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, представлявано от неговия двигател - популярният и обичан изпълнител, пловдивският джазмен Петър Салчев. Събитието е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2021 и бе с вход свободен.  

Сред публиката бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, много музиканти, хора от различни възрасти, семейства с деца, като някои от тях танцуваха през цялото време.  

По пътя към върха на Бунарджика, стотиците пловдивчани и гости на града най-напред се насладиха на изпълненията на китарни таланти със Стела и Костадин Динкови, изявата им бе на първата сцена. Участваха Димитър Салчев, Неделин Чернев, Александър Иванов, Момчил Кехайов, Мартин Ганчев, Симона Маринова, Диана Димитрова, Михаил Михайлов от класовете по класическа китара на Стела и Костадин Динкови в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ и НУМТИ „Д. Петков“.  

 

На втората сцена бурни овации предизвика Junior Brass Bend с диригент Йордан Цветанов. Младежите не се впечатлиха от дъжда, с който започна участието им, свириха с плам, виртуозно и артистично, а публиката им отвърна със същата отдаденост, като не напусна осигурените седящи места и присъства на концерта до края с разтворени чадъри. „Джуниър бенд“ се състои от 30 оркестранти на възраст от 8 до 18 години, които са ученици в паралелки с профил „Изкуства“ в СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново. Харизматичното сценично присъствие на „Джуниър бенд“ винаги печели симпатиите на публиката и оркестърът бързо постига популярност не само на национално, но и на международно ниво. Доказателство за това са многобройните участията на бенда в различни фестивали у нас и по света.  

На третата сцена , концерт изнесе камерна формация "Арс Нова" от Стара Загора, които са част от представителния състав на Държавна опера Стара Загора. Те изпълниха обичани образци от класическата и популярна музика.  

Диксиленд и джаз стандарти звучаха на сцена №4 в изпълнение на Royal Dixie Band от Велико Търново, които са и символичен домакин на традиционния джаз фест в старопрестолния град.  

На петата сцена, намираща се на ъгъла по пътя, непосредствено под върха, публиката видя и чу изпълненията на две великолепни, млади, талантливи и красиви дами - Златина Георгиева – флейта и София Колева – арфа, обединени от любовта към музиката в „Дуо Грациозо“. Златина и София са носители на множество престижни награди и отличия от международни конкурси в целия свят.  

В края на концерта на върха, под паметника на Альоша, където организаторите бяха осигурили седящи места за удобство на публиката и спазване на противоепидемичните мерки, Антони Дончев, представи поименно всеки от музикантите от оркестър All Star Bigband и помоли тези от тях, които са пловдивчани да останат прави. Петимата бяха бурно аплодирани от своите съграждани.  

Преди последното изпълнение, на сцената се качи и Петър Салчев. Той изказа възхищението си от това, което Антони Дончев и оркестър All Star Bigband поднесоха на публиката – като висота на изпълнение и избор на програма и изказа специална благодарност към Пламен Панов, Георги Стаменов и екипа на отдел „Култура“ за прекрасната инициатива „Пътят към върха“, която за втора поредна година сътворява празник за пловдивчани на това емблематично място. „Ние, хората не сме върха, но всеки от нас се стреми да извърви своя „път към върха“, посвещава сили и усилия през целия си живот. Благодаря ви, Пловдив“, каза Петър Салчев на финала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com