Студенти поеха лидерството на протестите в Иран, появи се конспирация за смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)

5023
Студенти поеха лидерството на протестите в Иран, появи се конспирация за смъртта на Махса Амини (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Студентите и гимназистите в Иран поеха инициативата като лидери на протестите в страната. Демонстрациите срещу режима на Али Хаменей продължиха в 17 града (в 14 провинции) на 4 октомври, основно около сградите на образователни институции.

Не е ясно колко дълго ще продължат протестите, като е възможно режимът да не използва същата бруталност и сила, която вкара в действие при "Зеленото движение" на студентите през 2009 г. Тогава иранците излязоха на улиците в знак на недоволство срещу преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад, свързан с измами.

Върховният лидер на Иран най-после се появи - обвини за протестите САЩ и Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей, който изчезна от публичното пространство в последните седмици, се появи и за първи път коментира ...

Студентските демонстрации обаче може да даде време на другите части на протестното движение да си починат, преди да се върнат на улицата. Такъв анализ направи американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи изкъсо събитията в Ислямската република заедно с Американския предприемачески институт.

В социалните мрежи се появиха кадри от вчера, при които млади момичета от гимназията демонстративно свалят задължителния хиджаб и крещят "Смърт за диктатора":

 

Припомняме, че протестите в Иран избухнаха, след като нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната кюрдка от гр. Сакез Махса Амини на 13 септември. Причината за ареста беше „небрежно поставен хиджаб“. Тя загина три дни по-късно, след като беше в кома.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/asia/vyrhovnijat-lider-na-iran-naj-posle-se-pojavi-obvini-za-protestite-sasht-i-izrael-news_1821304.html © Actualno.com

Припомняме, че протестите в Иран избухнаха, след като нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната кюрдка от гр. Сакез Махса Амини на 13 септември. Причината за ареста беше „небрежно поставен хиджаб“. Тя загина три дни по-късно, след като беше в кома. 

Иран блокира достъпа до интернет по китайския модел, за да потуши протестите

Режимът в Иран държи гражданите в пълно информационно затъмнение, докато протестите в десетки градове след смъртта на 22-годишната Махс...

Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче казва, че няма доказателства и че жената е починала вследствие на „внезапен инфаркт“. Иранските жени започнаха масови демонстрации, мъжете късаха плакати с лика на Хаменей и дори превзеха административни сгради, а недоволството се пренесе отвъд границите на страната. Там пък загинаха вече около 100 души, след като полицията извади оръжия.

В този контекст започна да се разпространява конспиративна теория за смъртта на Махса Амини. Тя е с първоизточник военизираната ислямска организация и партия Хизбула, базирана в Ливан. Според теорията 22-годишната жена се е самоубила, за да даде съвсем целенасочено началото на масовите безредици в Иран.

Бейрутският телевизионен канал „Ал-Манар“, финансиран от Хизбула, излъчи сегмент, в който се набляга на думите на върховния лидер Али Хаменей от 3 октомври – че Амини е починала при „мистериозни обстоятелства“. Водещият Абдо Лакис повтори твърдението на Хаменей, че иранските сили за сигурност не са наранили жената, и заяви, че тя е изработила план заедно с израелски агенти да се самоубие, докато е била в ареста.

Няколко висши ирански служители, включително президентът Ебраим Раиси, застанаха зад опорните точки на Али Хаменей, които той произнесе на 3 октомври. А именно, че демонстрациите са подклаждани от враговете на Иран в лицето на САЩ и Израел. Подобна теза изразиха още председателят на парламента, ръководителят на съдебната система, вътрешният министър, командващият Генералния щаб на въоръжените сили и други.

Американският президент Джо Байдън също направи изявление относно Иран, в което осъди действията на режима срещу протестиращите. Той заяви, че САЩ "улесняват достъпа на иранците до интернет, включително до сигурни външни платформи и услуги".

Протестите в Иран още не заплашват режима, но вече се говори за смяна на върховния лидер

Иран е раздиран от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която първо беше задържана от нравствената полиция заради „...

Междувременно салафитската джихадистка войнствена организация Jaish al Adl, която е против режима, обеща да отмъсти на Хаменей и хората му за убийствата на протестиращи в провинция Систан и Балучестан. На 1 октомври групировката заяви, че "ще излезе на бойното поле с цялата си мощ, за да потърси отговорност от режима". Също така отрече участието в смъртоносните сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в Захедан на 30 септември. Jaish al Adl действа в района на иранско-пакистанската граница и редовно извършва нападения срещу силите за сигурност на режима.

Разузнавателната организация на Иранската революционна гвардия публикува изявление на 2 октомври, в което се зарича да отмъсти за загиналите служители на сигурността в Захедан. В изявлението се осъждат "сепаратистките групи" – с намек за Jaish al Adl.

За девети пореден ден Революционната гвардия (КСИР) продължава да атакува позиции на антиправителствените кюрдски бойци в Иракски Кюрдистан. КСИР нанесе удар по селище в провинция Ербил с дрон Mohajer-6, който може да носи плаващи бомби и противотанкови управляеми боеприпаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com