Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?

7351
Сутрешното кафе – с кофеин или без кофеин?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно си задавате този въпрос всяка сутрин, замисляйки се дали кафето с кофеин, което толкова обичате, ще повиши кръвното ви налягане и ще ви изнерви и дали безкофеиновият му събрат е безвреден за здравето. За да направите най-добрия избор, важно е да знаете предимствата и недостатъците на двата вида кафе, които събрахме за вас от престижната медицинска онлайн медия MedicalNewsToday.

Вредно ли е кафето без кофеин за здравето?

Кафето без кофеин се получава, като се извлече кофеинът чрез химикали. Вероятно това ви кара да си задавате въпроса, вредно ли е то и процесът на извличане на кофеина оказва ли негативно въздействие върху здравето ви. Притесненията идват от употребата на метилен хлорид, намиращ приложение при превръщането на обикновеното кафе в безкофеиново.

По принцип метилният хлорид е опасен за здравето и води до забавяне на централната нервна система, влияе негативно на вниманието и координацията между ръцете и очите, може да предизвика главоболие, замаяност, сънливост. В крайния продукт обаче не остават следи от метилен хлорид, поради което FDA одобрява използването му в производството на кафе без кофеин.

Няма и доказателства, които да сочат кафето без кофеин като опасно или вредно за здравето. Може да го консумирате напълно спокойно. То не успява да ви събуди и освежи така, както го прави кафето с кофеин, но и не може да възбуди нежелано нервната ви система и да натовари сърцето. Подходящо е за хората, свикнали да пият кафе всеки ден, но принудени да се откажат от него поради здравословни причини.

Безкофеново ли е наистина кафето без кофеин?

Всъщност, макар да го наричаме безкофеиново, то все пак съдържа малки количества кофеин. Те са незначителни, но имайте предвид, че са там. Кофеинът взаимодейства с някои лекарства и е важно да обсъдите приема с вашия лекар. Чаша кафе без кофеин може да съдържа от 2 до 10 мг кофеин според марката и начина на обработка. За сравнение кофеиновото съдържа около 50 мг. Това обяснява защо все пак няколко чаши кафе без кофеин могат да доведат и до повишаване на кръвното налягане и до проблеми със съня или да ви помогнат да се разсъните.

Какви са ползите за здравето от безкофеиновото кафе

То съдържа всички съставки, характерни за кафето, само без кофеин или по-скоро с намалено съдържание на кофеин. Ето защо и ползите за здравето на кафето без кофеин са същите, които познаваме от обикновеното кафе.

  • счита се, че оказва превантивно действие срещу някои видове рак,
  • редуцира риска от сърдечносъдови заболявания, когато се приема с мярка – до 3-4 чаши на ден според препоръките и изследванията, проведени от FDA,
  • може да се приема и от бременни жени,
  • консумирано в препоръчителните количества не води до ускорен сърдечен ритъм, проблеми със съня, тревожност, гадене, изнервеност, рефлукс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com